Dijital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlaması - E-Ticaret Pazar Yerleri Mağaza Açma - Online Pazar Yerleri - Elektronik Ticaret Danışmanlığı - E-Ticaret Rehberi -Elektronik Ticaret - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu - E-Ticaret Hukuku - E-Ticaret Mevzuatı -E-Ticaret Pazar Yerleri - Online Satış - Kayseri Ticaret Avukatı - Kayseri Avukat Zülküf Arslan Hukuk Bürosu

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Pazarlaması

Dijital pazarlama ve online satış sektöründe teknolojik gelişmeler çok hızlı gerçekleşmekte; çok fazla gelişme ve yenilik yaşanmaktadır. Tüketici davranışları da sürekli değişmektedir. Tüm bunlar e-ticaret işletmeleri ve dijital pazarlamacılar için büyük bir zorluk oluşturmaktadır. Bir yandan da tüm bu değişikliklere ayak uydurmak gerekmektedir. Dijital pazarlama ve satışın ne olduğunu anlamak için online stratejilerde odaklanılması gereken farklı dijital pazarlama kanallarını ve uygulamalarını anlamak gerekir.

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama; teknolojik araçlarla tanıtımlar, reklamlar ve nihayet satış yapmaktır. Başka bir tanıma göre de, “bir veya daha fazla elektronik teknolojiyi kullanarak bir markayı veya ürünü tanıtmak için kullanılan bir pazarlama alt kümesi” şeklindedir. Hedef, tüketicileri etkilemektir. E-ticarette dijital pazarlama; online satış hedeflerine ulaşmak için zaman ve para gibi kaynaklar ayırma sanatıdır. Ölçülebilir bir pazarlama sistemi sunan dijital pazarlama, ürün veya hizmeti müşterilere ulaştırmak için halkla ilişkilerden satışa kadar çeşitli disiplinler içeren bütüncül sistemlerdir. Dijital pazarlama stratejileri doğru uygulandığında e-ticaret platformlarının satış hedeflerine hizmet eder.

Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkları

Dijital pazarlamayı geleneksel pazarlama uygulamalarından ayıran özellikler şunlardır;

Dijital pazarlama uygulamaları ölçülebilir; faaliyetlerin verimliliği ve etkinliği analiz edilebilir.

Reklam verenler, herhangi bir revizeyi anlık olarak yaptırabilir.

Bir tanıtım veya reklamın faydaları analiz edilebilir; harcamanın marjinal etkisi görülebilir.

Geleneksel pazarlamaya oranla daha düşük bir maliyeti vardır.

 Minimum maliyetle maksimum verim elde edilebilir.

Tanıtım ve reklamların hedef kitlesi seçilebilir; daha geniş bir kitleye ulaşılabilir.

Farklı kanallardan aynı amaca yönelik çalışmalar hedeflenebilir.

Dijital Pazarlama ve E-Ticaret

Dijital pazarlamanın olağanüstü bir gücü vardır. Milyonlarca kullanıcıya saatler içinde, birkaç tıklama ile ulaşılabilir. E-ticaret platformları için çok sayıda pazarlama ve satış uygulaması kullanılır ve bunlar eşsiz fırsatlar sunar. Dijital pazarlamada her yıl yeni teknolojiler tanıtılmaktadır. Bu teknolojilerin bazıları başarısız olurken, diğer bazıları da dijital pazarlama stratejilerinin bir parçası haline gelmektedir.

Kullanıcılar dijital içerikleri artık sadece otururken tüketmemektedir. Hareket halindeyken veya herhangi bir görev yaparken de içerik tüketilebilmektedir. Online platformlar insanların geleneksel medya alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Örneğin; televizyonlar artık eskisi kadar izlenmezken, online radyolar ve müzik uygulamaları, geleneksel radyolara ilgiyi azaltmıştır. Geleneksel gazetelerin yerini online haber siteleri ve uygulamaları almıştır. Dev reklam panolarından ziyade küçük bir ekrandaki reklam içeriği daha çok ilgi çeker hale gelmiştir.

İşte bu noktada “dijital pazarlama ve satış” öğeleri devreye girmektedir. Günümüzde artık potansiyel müşterilere ulaşmanın ve ürünleri pazarlayabilmenin tek yolu, dijital pazarlamanın farklı kanallarını kullanmaktan geçmektedir.

E-Ticaret Kullanılan Dijital Pazarlama ve Satış Kanalları

Stratejik İçerik Yönetimi: Web sitesi içeriğini yönetmeye odaklanan sistemler bütünüdür. Site içi yazılımlar, uygulamalar, tasarım, düzenleme, arşivleme, yayınlama ve gözden geçirme gibi alanlardan sorumludur.

Doğru Fiyatlandırma: Satışları ve kârı en üst düzeye çıkarmak üzere rekabette öne çıkmak için uygulanan fiyatlandırma stratejileridir.

E-Ticaret Kampanya Yönetimi: E-ticaret sistemlerinde satış hedeflerine hizmet eden kampanyaların planlanması, kurgulanması ve uygulanmasını içeren yönetsel bir süreçtir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): E-ticaret sitesinin arama motorları için optimize edilmesidir. Hem site içi hem de site dışı SEO çalışmaları, arama motoru algoritmalarına göre ayarlamalar yapmaktır. Çok farklı SEO uygulamaları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi SEO uyumlu özgün içeriklerdir.

Sosyal Medya Pazarlaması: Bir ürün veya hizmeti pazarlamak için sosyal medya platformlarını kullanmaktır. Sosyal medya ağlarında içerik oluşturmayı ve paylaşmayı içeren internet pazarlama yöntemidir.

Influencer Marketing: “Etkileyici pazarlaması” anlamındadır. Sosyal medya platformlarında yüksek takipçi sayısına sahip etkileyicilerin (influencer), ürünlerle ilgili video veya fotoğraf içeriği hazırlaması; bu ürün, hizmet ya da marka hakkındaki deneyimlerini takipçileri ile paylaşmasıdır.

Ticaret Hedef Kitle Analizi: Ürün ve hizmetlerin pazarlanacağı hedef kitleyi belirleme sürecidir. Bu süreçte hedef kitlenin alışveriş davranışları ve demografik bilgileri gibi veriler kullanılır.

Ürün Kategorisinin Belirlenmesi: E-ticaret dijital pazarlama ve satış stratejileri çerçevesinde ciroya girdi sağlayacak ürünleri döneme veya mevsimsel dağılıma göre kategorize etme ve ön plana çıkarma stratejileridir.

Dönüşüm Optimizasyonu: E-ticaret sitesinin mevcut müşterilerinin daha fazla gelir elde etmek üzere alışveriş davranışlarını daha iyi anlamak, onlara daha iyi deneyimler sunmaktır.

Dönüşüm Oranı: Dönüşüm oranı, e-ticaret firmalarının başarı oranını ortaya koyan önemli bir veridir. E-ticaret sitesini ziyaret eden ve sitede çeşitli aktiviteler (örneğin sipariş verme) gerçekleştiren kullanıcıların toplam kullanıcılara yüzdesel oranıdır.

Tüketiciyi Anlamak (Design Thinking): Müşteri deneyimini her şeyin üstünde tutmaktır. Web sitesinde vakit geçirme, alışveriş sepetine ürün ekleme ve satın alma işlemini tamamlama olasılığını artırmak amacıyla “tüketiciyi anlama” stratejileridir.

Görüntülü Reklamlar (Banner, Pop-up vb.): Web sitelerinde çeşitli ölçülerde tasarlanan reklam öğeleridir. Banner, siteyi görsel açıdan zenginleştirir ve satışlara olumlu etkisi vardır. Hareketli bannerlarla ürünün görünürlüğü artırılabilir. Banner kullanımında dünya genelinde bazı standartlar belirlenmiştir. Pop-up reklamlar ise, online reklamcılık biçimlerinden biridir. Açılır pencere çeklinde sunulan bu görsel reklamcılık türü, ürünü ön plana çıkarır. Genellikle küçük bir pencere şeklindeki grafiksel kullanıcı arayüzünü görüntüleme alanı olarak sunulur.

Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Arama motorlarındaki ücretli arama sonucu reklamlarıdır. Sponsorlu sayfalar, arama sonuçlarının en üstünde yer alır. Arama sonuçlarında ürünü ya da web sitesini hedef kitleye ulaştırma imkanı verir.

Satış Ortaklı Pazarlama (Affiliate Pazarlama): Ürün, hizmet, web sitesi ya da işletmenin reklamını yaparak, her satıştan komisyon kazanma şeklinde uygulanan bir pazarlama yöntemidir. Bu pazarlama türünde bir ortak, bir tüccarın ürünlerinin reklamını yaparak para kazanır. Ortak, gerçek veya tüzel kişi olabilir.

Anahtar Performans Göstergesi (KPI): Key Performance Indicators (KIP), dijital pazarlama yöntemlerinin kullanımının e-ticaret faaliyetine etkisini ölçer. Örneğin; e-posta kullanılarak yürütülen bir pazarlama faaliyetinin etkinliği; e-postaların açılma oranı, tıklanma oranı, iletilen e-posta sayısı ve yatırım getirisi gibi göstergelere bakılarak anlaşılabilmektedir. KPI, işletmelerin belirledikleri hedefler doğrultusunda mevcut durumunu anlık değerlendirebilmektedir. “Firmaların anlık performansını ölçme” olarak da tanımlanabilen KPI, satış, insan kaynakları ve müşteri ilişkileri gibi alanlar için kullanılabilir.

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması, farklı büyüklüklerdeki işletmelerin potansiyel müşterilere ulaşmak için kullandığı bir yöntemdir. “Şirketlerin ürün veya hizmetlerini tanıtmak için sosyal medya ağlarını kullanma iş uygulaması” olarak da tanımlanabilen sosyal medya pazarlama, müşterilerle sosyal medyada etkileşim stratejileri geliştirmektir. Bu pazarlama yöntemi işletmeler için büyük başarılar sağlamakta ve sadık müşteri sayısını artırabilmektedir.

Bir şirketin hedef kitlesi ile sosyal medya üzerinden iletişim ve etkileşim kurması, marka bilinirliğini, web sitesi trafiğini ve satışlarını artırabilir. İnsanların sosyal medya hesaplarında harcadıkları zaman göz önüne alınırsa, sosyal medya pazarlamanın önemi ortaya çıkmaktadır.

Her geçen gün etkisi artan, büyük bir müşteri potansiyeli barındıran ve günlük yaşamın bir parçası haline gelen sosyal medya, artık pazarlama hedeflerinin de en önemli parçasıdır. Hemen hemen bütün işletmelerin veya e-ticaret sitelerinin popüler sosyal medya ağlarında hesapları vardır. Birçoğu yıllardır hem fiziksel mağazalarda hem e-ticaret sitelerinde hem de sosyal ağlarda faaliyet göstermektedir.

Buna rağmen bir işletme ya da e-ticaret sitesi, sosyal medyada bir türlü varlık göstermiyorsa ve sosyal medyanın avantajlarından yararlanamıyorsa sebebi; sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmamaktır.

Sosyal medya pazarlaması, temel olarak bir ürün veya hizmeti pazarlamak için sosyal medyayı kullanmaktır.  Başka bir tanım da, “pazarlama ve marka bilinci oluşturma hedeflerine ulaşmak için sosyal medya ağlarında içerik oluşturmayı ve paylaşmayı içeren internet pazarlama yöntemi” şeklindedir.

Bu pazarlama stratejisi; “sosyal medya platformlarında metin, fotoğraf ve video paylaşmak, etkileşimleri artıran içerikler oluşturmak ve sosyal medya reklamları vermek” gibi bir takım etkinlikleri içerir.

Sosyal medya, markalar için önemli avantajlarının yanında riskler de barındırır. İlgisiz bir içerik veya hatalı bir medya paylaşımı, marka prestijini sarsabilir. Bu gibi durumlara karşı felaket senaryoları düşünülmeli ve çözümler geliştirilmelidir.

Sosyal Medya Yaygınlığı

TÜSİAD E-Ticaret Raporu’na göre, sosyal medya kullanıcı sayısının, toplam internet kullanıcılarının yaklaşık %75’ine ulaşacağı beklenmektedir. Türkiye’de en aktif sosyal medya platformu, %92 oranında aktif kullanıcıya sahip YouTube’tur. Instagram %84, Facebook %82 oranında aktif kullanıcıya sahiptir. E-ticarete en kolay uyum sağlayan platform, Facebook’tur.

TÜSİAD  E-Ticaret Raporu’na göre, sosyal medya ağlarında benzeri görülmemiş bir iletişim, etkileşim ve trafik vardır. Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları, günde ortalama 7 saatini internette geçirmektedir. Kullanıcılar, bu sürenin 2 saat 46 dakikasını sosyal medya platformlarında harcamaktadır. Bu sebeple sosyal medya üzerinden tüketici hedefleme, e-ticaret için önemli bir potansiyel barındırmaktadır.

Markalar, sosyal medyayı, marka bilinirliğini artırmak ve ürünlerini ön plana çıkarmak için kullanmaktadır. Ayrıca, “influencer” gibi sosyal medya üzerinden reklam yapan kişilerle pazarlamaya odaklanmaktadırlar. İsimlerini duyurmak ve satışlarını artırmak isteyen markalar, pazarlama stratejilerine sosyal medyaya yönelik kampanyaları da eklemiştir.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 3,1 milyon işletmeden %55’si olan 1,7 milyon işletme; Facebook, Instagram, Whatsapp ve Facebook Messenger kullanmıştır. Aynı yıl, Facebook aracılığıyla doğrudan tüketici harcamaları 6,3 milyar TL olarak hesaplanmıştır.

E-Ticaret ve Sosyal Medya Pazarlaması

E-ticaret işletmeleri de dahil olmak üzere birçok işletme, sosyal ağların potansiyelinden tam olarak yararlanamamaktadır. Bu işletmelerin birçoğu da sosyal ağların müşteri veya potansiyel müşteri çekmek için etkin bir şekilde nasıl kullanılabileceğinin tam olarak farkında değildir.

E-ticaret işletmeleri sosyal medya ağları ile marka bilinirliği oluşturabilir, müşterilerle etkileşim kurabilir ve müşterilerin bakış açılarını anlayabilir. Tüm işletmeler sosyal medyayı aynı amaçla kullanmaz. İşletmenin yapısı ve hedeflerine bağlı olarak sosyal medyayı kullanma amaçları ve yöntemleri farklılık gösterebilir.

İşletmelerin çoğu sosyal medyayı sadece satış yeri olarak görme hatasına düşmektedir. İnsanlar sosyal medyadan bir ürün satın almaya karar verebilse de, satın almak amacıyla bu siteleri ziyaret etmeyebilir. Dolayısıyla sosyal medya paylaşımları hedef kitleyi bilgilendirici ve değer katan tarzda tasarlanmalıdır.

E-Ticarette Sosyal Medya Pazarlamasının Faydaları

Sosyal medya ağlarında hedef kitlenin e-ticaret girişimi ile etkileşimi ne kadar fazla olursa, diğer pazarlama hedeflerine ulaşmak o kadar kolay olacaktır! Pazarlama için sosyal medyayı kullanmak, işletmenin marka imajını farklı sosyal medya platformlarına yansıtır. Her platformun kendine özgü bir ortamı ve özelliği vardır.

Sosyal medya pazarlaması, site içeriklerini takipçilerle paylaşmak için etkili bir kanaldır. Sosyal medyada sadık bir takipçi kitlesi oluşturduktan sonra satış hedefleri doğrultusunda güncel içerikler paylaşılabilir. Sosyal medyada e-ticaret reklamcılığı, alışveriş deneyimlerini online olarak paylaşacak, hedefli bir tüketiciye ulaşma fırsatı sunar. Bu, aynı zamanda, e-ticaret işletmeleri için kârlı olduğu kanıtlanmış döngüsel bir süreçtir.

Sosyal medya pazarlamasının temel faydaları;

 Web sitesi trafiğini artırır.

Site ziyaretlerini alışverişe dönüştürme oranı yüksektir.

Marka bilinirliğini artırır.

 Marka kimliği oluşturmaya yardımcı olur.

 Hedef kitle ile iletişimi ve etkileşimi geliştirir.

Sosyal Medya Pazarlama İçin İpuçları

Sosyal medya içerikleri bir plan çerçevesinde hazırlanmalıdır.

Sadık bir takipçi kitlesi oluşturmaya odaklanılmalı; gerçek kullanıcılar hedeflenmelidir.

İçerikler, hedef kitleyi ilgilendirmeli; ilgi çekici ve kaliteli görsellerle desteklenmelidir.

İçeriklerdeki metinlerde kullanılacak anahtar kelimeler için araştırma yapılmalıdır.

Rakiplerin sosyal medya etkinlikleri takip edilmelidir.

İçerik paylaşımları periyodik olarak yapılmalıdır.

İşletmenin temel kimliği korunmalı; bu konuda tutarlı davranılmalıdır.

Sosyal medya hesaplarından hedef kitlenin hoşuna gidebilecek dış bağlantılar veya içerikler paylaşılmalıdır.

Sosyal medya yardımıyla ulaşmak istenen hedefler belirlenmeli ve tüm yöntem ve stratejiler bu hedeflere göre tasarlanmalıdır.

Sosyal medya platformu; işletmenin yapısı, hedefleri ve kullanıcı tabanını temel alan bir yaklaşımla seçilmelidir.

Sosyal alışveriş, sosyal pazarlamanın bir uzantısıdır. Sosyal pazarlama, müşteriyi sosyal platformlara dahil eder. Sosyal alışveriş ise, alışveriş deneyimini tamamen sosyal medya platformlarına taşır.

Influencer Marketing

Influencer marketing, yani “etkileyici pazarlaması”; Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarında yüksek takipçi sayısına sahip etkileyicilerin (influencer), ürünlerle ilgili video veya fotoğraf içeriği hazırlaması; bu ürün, hizmet ya da marka hakkındaki deneyimlerini takipçileri ile paylaşmasıdır. Influencerlar, “fenomen” olarak da tanımlanabilmektedir. Dinamik bir yapısı olan influencer marketingde farklı tanıtım teknikleri uygulanabilmektedir. Bu sebeple yenilikçi, sürdürülebilir ve dinamik bir yapısı vardır.

Sosyal medya pazarlama stratejilerinden biri olan influencer marketing, genellikle ürün tanıtımları şeklinde uygulanır. Yeni nesil bir tanıtım tekniği olan influencer marketingin reklam modelinde temel amaç; müşteri güvenini kazanmaktır. Bir müşteri, sosyal medyadaki paylaşımları dolayısı ile takip ettiği ve beğendiği bir fenomenin tanıtımını yaptığı ürüne ilgi duyabilir. Influencerın sağladığı güven, satış oranlarını olumlu etkiler. Bu pazarlama tekniğinin potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürme potansiyeli vardır. Bu sebeple influencerlar, içeriklerini genellikle içerik pazarlaması tekniklerine göre kurgular.

Sosyal Medya ve Influencer

Türkiye’deki tüketicilerin %40’ı, Facebook’ta bir içerik ya da reklam gördükten sonra satın alma yapmaktadır. Bu satın almada; “giyim ve ayakkabı” kategorisi popülerdir. Ardından sırasıyla; kişisel bakım ürünleri, aksesuarlar, yemek ve restoran, ev dekorasyonu ve tekstil, mobil uygulamalar gelmektedir.

Türkiye’deki sosyal medya platform kullanıcılarının %80’i, en azından bir KOBİ ile sosyal ağlar üzerinden etkileşime geçmektedir. Bu etkileşim, işletmeler için önemli bir fırsat doğurmaktadır. Sosyal medya reklamları; müşterilerin ürüne olan taleplerini test etmeye ve müşterilerle doğrudan iletişim kurmaya imkân verir. Bu sebeple sosyal medya reklamları, özellikle ticari faaliyetlere yeni başlayan KOBİ’lerin pazarlama stratejileri için önemli bir tetikleyicidir.

Bu ve benzeri kolaylaştırıcı çözümler ve faydalar ile birlikte sosyal medya platformları üzerinden prosedürlere tabi olmayan, güvene dayalı kanallar üzerinden de ticari işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu ticari işlemlerde müşteri için herhangi bir mesafeli satış sözleşmesi veya muadili bir sözleşme sunulmaz. Müşteri haklarının korunması iyi niyete dayanır. Bu sebeple risk taşır; alıcı ve satıcı için olumsuzluklar doğurabilmektedir.

Influencer, yani “etkileyici” ya da “etkileyen”, tüm bu sosyal medya alışveriş deneyimlerinin bir parçasıdır. Son yıllarda sosyal medya ağlarında etkileyiciler üzerinden pazarlama stratejileri kurgulamaları popülerdir. Türkiye’de ve dünyada çeşitli markalar, pazarlama stratejilerine influencerları eklemektedir. Influencerların reklam ve tanıtım uygulamalarından elde edilen başarılı sonuçlar, “etkileyici” akımının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu sebeple birçok marka tarafından benimsenmektedir.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, pazarlama stratejilerinde sosyal medyaya yönelen kampanyalar düzenlemektedir. Bu kampanyalarda etkileyicileri belirleyici bir unsur olarak kullanan markalar, müşteri potansiyelini artırmayı ve potansiyel müşterileri online veya fiziksel satış kanallarına yönlendirmeyi hedeflemektedir.

Influencerler, firmaların ücretsiz gönderdikleri ürünleri kullanarak tanıtımlarını yapmaktadır. Ağırlıklı olarak Instagram ve YouTube platformlarını kullanmaktadırlar. Twitter ve Facebook da, influencerların kullandığı diğer sosyal mecralardır. Ürünle ilgili içerik üreten ve sosyal medya kanallarındaki takipçileri için gönderi paylaşımı yapan influencerlar, kısa sürede çok sayıda kişinin ilgili ürünü görmesini sağlamaktadır. Influencer tanıtımları, bazı durumlarda geleneksel reklam etkileşimlerine göre daha yüksek oranda dönüşüm temin etmektedir.

Influencer Marketing Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Influencerlar, öncelikle reklamını ya da tanıtımını yapacakları ürün hakkında deneyim edinmek zorundadır. Bu sebeple ürün veya hizmeti önceden kullanmaları gerekir.

Her influencer ünlü bir kişi olmak zorunda değildir. Ünü olmayan internet veya sosyal medya fenomenleri de influencer olabilmektedir.

 Influencerlar, sosyal medya hesaplarının takipçi sayısına ve etkileşime göre farklı ücretler talep etmektedir. Takipçisi ve etkileşimi çok olan influencerlera daha fazla ücret ödemek gerekir.

Influencer marketingin başarısında; sosyal medya hesabı, tanıtım içeriği ve sosyal medya platformu önemlidir.

Influencerlar, ürün tanıtımlarını geleneksel reklamlardan farklı olarak doğaçlama ya da senaryo üzerine kurgulamaktadır.

Influencer marketing için kullanılacak platform, ürünün özelliklerine göre seçilebilir. Örneğin; ev eşyaları ve kıyafet tanıtımları için Instagram ideal bir platformdur.

Influencer marketing için evcil hayvanlar veya sanal gerçeklik uygulamaları da kullanılabilmektedir.

 Son yılların popüler ürün tanıtım yöntemi olan influencer marketing, avantajlarına rağmen her firma tarafından tercih edilmez. Bazı markalar, müşteri deneyimine değer katmadığı gerekçesi ile influencerları tercih etmemektedir.

E-Ticaret Pazaryerlerinde Mağaza Açma

E-ticaret pazaryerleri (marketplace), çok satıcılı online mağazalardır. Alıcılar ile satıcılar arasındaki ticareti kolaylaştırmaya odaklanan bir iş modelidir. Ortak bir platformda satıcıların ürün satması, alıcıların da ürün satın alması için bir bağlantı oluşturur. Çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren üçüncü taraf satıcılar tarafından çok sayıda alıcıya farklı ürün ve hizmet çeşitliliği sunulmasına dayanmaktadır.

Fiziksel işyerleri, mağazalar ya da alışveriş merkezleri geleneksel pazarın en temel örneğidir. Geleneksel pazarlardan farklı olarak online pazaryerlerinde alıcı, tek bir platformdaki birden çok satıcıdan gelen farklı markaları veya ürünleri bulabilir. Bu, tüketicinin en kaliteli ürünü en uygun fiyata almasına yardımcı olur. Bu nedenle, geleneksel pazarlar, online pazaryerlerinde çeşitli ürünlerini satma imkanı bulabilir.

E-Ticaret Pazaryerlerinde Mağaza Açmanın Önemi

Çok satıcılı mağazalar olan pazaryerleri, son yıllarda önemli gelişmek kaydetmiştir. Ulusal ve uluslararası online ticaret modeli çok genişletilebilir ve esnektir. Pazaryerlerinde mağaza açmak, online bir mağaza kurmadan mal satmanıza olanak tanır. Bu nedenle, online pazaryerlerinde satış, ekonomik başlangıç maliyetleri ile esnek bir iş fırsatı sağlar.

E-ticaret pazaryerleri, her sektörde iş yapmak ve e-ticareti yeniden tanımlamaktır. Her pazar kendine özgü pazarlama stratejisiyle tanınır. Böylece, bir e-ticaret pazarı mağazası oluşturmak için talebin artmasına yardımcı olur. Tüketiciler artık online pazaryerlerinde genelleştirilmiş bir teklif yerine sektörde uzman ve profesyonellerin bir araya geldiği pazaryerlerini tercih etmeye başlamıştır. Örneğin; sadece el yapımı ürünlerin satıldığı pazaryerleri veya sadece çok sayıda markanın mobilyalarının bulunduğu pazaryerleri giderek daha fazla tercih edilmektedir.

E-Ticaret Pazaryerlerinde Mağaza Açılması Şartları

Online pazaryerlerinde mağaza açmak için bir takım şartların ve kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Pazaryerleri optimizasyonları, mağaza açma yollarını daha kolay hale getiribilmektedir. Online pazaryerleri, e-ticaret yapmak isteyen firmalara mağaza açmak için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Türkiye’deki online pazaryerlerinde mağaza açmak için bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar pazaryerlerine göre değişebilmektedir.

Pazaryerlerinde mağaza açma şartlarından bazıları şunlardır;

Pazaryerlerinde mağaza açabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vergi numarası, kurumsal e-posta adresi ve ticari veya özel banka hesabına sahip olmak gerekir.

 E-ticaret yapmak isteyen firmalar pazaryerlerine üye olmak zorundadır. Bunun için formda talep edilen bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. Üyelik formunda istenen bilgiler online pazaryerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

 Üyelik formu işlemlerinin ardından işletmelerden bazı evraklar istenir. Dijital ortamda hazırlanan bu evraklar, pazaryerinin sistemine yüklenmelidir.

Pazaryerinde üyelik formu ve evrakların incelenmesinin ardından onay süreci başlar. Belli bir süre devam eden onay sürecinde herhangi bir sorun çıkmazsa pazaryerinde mağaza üyeliği onaylanır.

Vergi muafiyeti bulunan işletmeler de online pazaryerlerinde satış yapabilir. Bunun için “Esnaf Vergi Muafiyeti” belgesinin ibraz edilmesi gerekir. 30 bin liraya kadar geliri olan esnaflar, vergi muafiyetinden yararlanabilir ve online pazaryerlerinde satış yapabilir.

Online pazaryerlerinde mağaza açan firmalar siparişler için fatura kesmek zorundadır. Vergi muafiyeti bulunan sermaye şirketleri KDV oranı üzerinden fatura düzenleyebilir.

Pazaryerlerinde mağaza açan adi ortaklık şirketleri, resmi firma ismi ve vergi numarası vermelidir. Ödemeler için de ortaklığa ait ticari bir banka hesabı tanımlanmalıdır.

Online pazaryerlerinde yapılan satışların ödemeleri, belli bir süre sonra yapılır. Bu süre 7 ila 15 gün arasında değişebilir. Ödemeler, kayıt işlemi gerçekleştiren firmanın banka hesabına aktarılır. Ödeme hesabı ismi için vergi levhasında belirtilen isim dikkate alınır.

Online pazaryerlerinde ürün satışı için belli kategorilerin seçilmesi gerekir. Üyelik formunda kategori seçimi yapılır. Pazaryerlerinde komisyon oranları kategoriye göre belirlenir. Bazı pazaryerleri seçilen kategori dışında da satış yapmaya imkan verir.

Online pazaryerlerinde satılabilecek ürün kategorileri farklılık gösterebilmektedir. Bütün pazaryerlerinde kanunen satılması yasak olan hiçbir ürün ve hizmet satılamamaktadır.

Online Pazaryerlerinde Mağaza Açmak için İstenen Evraklar

Pazaryerlerinde mağaza açmak için şirket türüne göre istenen evraklar şunlardır;

Şahıs şirketleri için;

Son 1 yıl içinde alınmış vergi levhası

İmza sirküleri

Şirket sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi

Çalışma mali şart ve prensipleri anlaşması

Pazaryeri ile yapılan satıcı sözleşmesi

Sermaye şirketlerin için;

Son 1 yıl içinde alınmış vergi levhası

 Son 6 aylık güncel faaliyet belgesi

 İmza sirküleri

Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi

Adi ortaklıklar için ortaklık sözleşmesi

 Çalışma mali şart ve prensipleri anlaşması

 Pazaryeri ile yapılan satıcı sözleşmesi

Yıllık Tecrübe
0 +
Mutlu Müvekkil
0 +
Dava Takibi
0 +
Başarı Oranı
% 0 +

Kayseri Ticaret Avukatı

Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim  bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Şirketler ve ticaret hukuku alanında yetkin avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Bürosu,  yerli ve yabancı kişi ve kurumlara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.

Zülküf Arslan Hukuk Bürosu, güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışı ile hakkaniyet çizgisinden ayrılmadan faaliyetlerini sürdürmekte ve müvekkillerini mahkeme ve yasal merciler önünde başarı ile temsil etmektedir. Ticaret hukuku uyuşmazlıklarında herhangi bir mağduriyete veya hak kaybına uğramamak için gerekli başvuruların ve itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte, alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınması faydalı olacaktır. 

Kayseri Ticaret Avukatı arıyorsanız şirketler ve ticaret hukuku alanında 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile başvuru ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.