E-Ticaret Sitesi Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - Elektronik Ticaret Danışmanlığı - E-Ticaret Rehberi -Elektronik Ticaret - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu - E-Ticaret Hukuku - E-Ticaret Mevzuatı -E-Ticaret Pazar Yerleri - Online Satış - Kayseri Ticaret Avukatı - Kayseri Avukat Zülküf Arslan Hukuk Bürosu

E-Ticaret Sitesi Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Elektronik ticaret ya da yaygın kullanılan şekliyle e-ticaret, mal veya hizmet alım satım işlemlerinin internet üzerinden yapılmasına olanak sağlayan ticaret türü olarak tanımlanabilir. E-ticaret sitesi, yeni başlayanların, küçük işletmelerin veya büyük şirketlerin ürün ve hizmetlerini daha düşük işletme maliyetleri ile satmalarına ve daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmalarına olanak tanıyan bir dağıtım kanalıdır. İşletmeler, kendi e-ticaret sitesini oluşturabilecekleri gibi e-ticaret pazar yerlerinde de markaları için mağaza oluşturabilmekte veya çok kanallı bir yaklaşım benimseyerek birden fazla online platformu eş zamanlı olarak kullanabilmektedir. Dünya çapında tahmini 2,5 milyar insan e-ticaret sistemlerini kullanmakta internet üzerinden mal veya hizmet satın almaktadır.

E-Ticarete Giriş

Elektronik ticaret veya e-ticaret, çevrimiçi olarak yapılan ticari işlemleri ifade eden bir terimdir. Basit bir ifadeyle; internet üzerinden ürün veya hizmet alımı olarak tanımlanmaktadır. İnternet kullanarak herhangi bir şey satın alınması veya satılması, e-ticaret faaliyetine dahil olmak anlamına gelmektedir. Günümüzde internet kullanan insanların birçoğu bir şekilde e-ticaret aracılığı ile alışveriş yapmaktadır.

İlk e-ticaret, 1970’li yıllarda yapılmıştır. Stanford Üniversitesi’ndeki öğrencileri, Arpanet hesapları ve okulun yapay zekâ laboratuarını kullanarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) okuyan öğrencilere satış yapmıştır. Teknik anlamda bir ağ kullanılarak yapılan ilk elektronik alışveriş, bu satış olarak görülmektedir. Ancak, günümüzdeki anlamıyla ilk e-ticaret 1994 yılında Pizza Hut firması tarafından yapılmıştır. Böylece Pizza Hut, internet üzerinden pizza satarak, “ilk e-ticareti yapan şirket” unvanı almıştır.

İnsanların ihtiyaçları arttıkça ve çeşitlendikçe internet tabanlı ticaret de artmaktadır. Dünya çapındaki e-ticaret satışları 2017 yılında 2,4 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu rakamın 2021 yılında yaklaşık 5 trilyon dolar olacağı öngörülmektedir (2). İşletmeden tüketiciye (B2C) e-ticaret pazarının liderleri olan Çin, Amerika, Japonya ve İngiltere, küresel e-ticaret pazarındaki söz sahibi konumlarını daha da üst seviyelere taşımaktadır.

Her yıl artan bir ivme gösteren e-ticaret, Türkiye’de de daha fazla temas alanı bulmaktadır. Türkiye, 2018 yılında bireysel internet kullanım oranında ve mobil geniş bant abone sayısında önemli bir büyüme sergilemiştir. Mobil kanallar, alışverişte yeni bir norm olarak göze çarparken, sosyal medya pazarları da etkinliğini artırmıştır. Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı 2018 yılında %5,5’e yükselmiş; her yıl ortalama %30’luk bir büyüme kaydedilmiştir.

E-ticaret pastasından pay almak isteyen firmalar, e-ticaret ekosisteminin kurallarını öğrenmek ve buna göre strateji geliştirmek zorundadır! Bu devasa ekosistemde yer alabilmek için e-ticaret sitesi nasıl kurulur? Hedef pazar nasıl belirlenir? Hangi sektörlerde çevrimiçi satış yapmak mantıklıdır? Tüm bu sorular ve onlarcası e-ticarette başarının basamaklarıdır.

Yeni nesil e-ticaret algoritmaları ve yasal düzenlemelerle e-ticaret daha güvenli bir ortamda yapılabilmektedir. Bunun ortaya çıkardığı yeni durum, yatırımcıları ve girişimcileri sanal mağazalara yönlendirmektedir. Yirmi yılı aşan bir geçmişe sahip e-ticaret, geleceğin ticari faaliyetlerinde daha fazla yer alacaktır.

E-Ticaret Sitesi Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret sitesinin fonksiyonları, hem kullanıcı deneyimi hem de satışların artması için önemlidir. İyi bir yazılıma ve alt yapıya sahip e-ticaret sitesi, kârı artırıcı bir unsur olabilir. E-ticaret sitesinin temel fonksiyonları, kullanıcı deneyimi ile doğru orantılı olmalıdır.

Rekabetin dorukta olduğu e-ticarette online alışveriş için web sitelerinde kullanıcılara sunulacak fonksiyonlar, potansiyel müşterilere erişim olanağı sağlar. Satışların artması ve e-ticaret sitesinin etkili olması için e-ticaret platformunun bazı özelliklerle donatılması gerekir.

Kullanıcılara kolaylık sağlayacak ve satışları artıracak fonksiyonlar, alt yapı veya tasarım ile ilgili olabilir. E-ticaret sitesi tüm bu fonksiyonların bir araya gelmesi ile ideal bir kullanıcı deneyimi sunabilir.

Kullanıcı Deneyimi Açısından Dikkat Edilmesi Gereken E-Ticaret Sitesi Fonksiyonları

Mobil Uyumu: Bir e-ticaret sitesinin akıllı cep telefonları ve tabletlerle uyumlu olması, mobil kanallardan da satış yapmak anlamına gelir. Mobil satışların giderek arttığı bir ortamda mobil uyumu bulunmayan e-ticaret siteleri zamanla tercih edilmeyebilir. E-ticaret sitelerinin mobil uyumu, arama motoru algoritmalarında da dikkat edilen bir faktördür.

Site İçi Arama: E-ticaret sitesinde ürün arayan kullanıcı, kısa sürede aradığına ulaşabilmelidir. E-ticaret müşterilerinin büyük bir bölümü aradıkları ürüne ulaşmak için site içi arama özelliğini kullanmaktadır. Bu sebeple site içi arama özelliği, ürün bulmak için güçlü bir algoritma ile tasarlanmalıdır. Arama sırasında kelime dizileri yazılırken ilgili ürün isimlerinin aşağıda sıralanması özelliği de kullanıcıya kolaylık sağlar.

Güvenlik Sertifikası: Bir e-ticaret sitesi, güvenlik sertifikası yoksa eksiktir. Kredi kartı veya banka kartı ile online alışveriş yapmak isteyen müşterilere güven vermek önemlidir. Bu sebeple e-ticaret sitesi güvenlik sertifikası ile desteklenmelidir.

Ödeme Alternatifleri: Ödeme alternatifleri, e-ticaret sitesinin etkinliğini artıran özelliklerden biridir. Ciro artırmak için kullanıcılara farklı ödeme alternatifleri sunulmalıdır. Kredi kartı, banka kartı, havale, mobil ödeme, kapıda ödeme ve dijital cüzdanlar gibi ödeme alternatifleri, müşteriler için kolaylık olacaktır.

Kategoriler: Kullanıcı, ürünün ait olduğu kategori sayfasına kolayca ulaşabilmelidir. Her ürünün, uygun kategoride bulunmasına dikkat edilmelidir. Kullanıcı dostu ve kolay ulaşılabilir kategori seçenekleri sunulmalıdır.

Kampanya Modülleri: E-ticaret sitelerindeki kampanya modülleri; sepet, kategori, marka ve ürün bazlarında imkan vermelidir. Zengin seçenekler sunan kampanya modülleri, satışları olumlu etkileyecektir.

Ürün Bilgileri: E-ticaret sitesinde satışa sunulan ürünlerin bilgisi, müşterilerin ürünle ilgili fikir edinmesi ve ürünü satın alma eğilimi için önemlidir. Başarılı e-ticaret sitelerinin ürünlerle ilgili detaylı bilgi sunduğu görülmektedir.

Ürün Görselleri: Ürünü tanıtan fotoğraflar, videolar, grafikler veya animasyonlar, kullanıcı deneyimi açısından önemli fonksiyonlar arasında yer alır. Ürün görselleri, ürün detaylarını görme fırsatı vermeli ve akıllarda ürünle ilgili soru işareti bırakmamalıdır.

SEO Alt Yapısı: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), e-ticaret siteleri için müşterilerin siteye ulaşmasının yollarından biridir. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için SEO özelliklerinin güçlü olması önemlidir. Bu sebeple sitenin altyapısında ve içeriklerinde SEO çalışması yapılmalıdır.

Yerelleştirme (Lokalizasyon): Lokalizasyon, şirketin online profilini, ürün tanımlarını, veri tabanına dayalı içeriğini ve grafik görüntülerini, kültürel duyarlılıkları göz önünde bulundurarak, şirketin yeni hedef kitlesinin diline çevirme işlemidir. Sınır ötesi e-ticaret hedefleyen firmaların online ticaret için sunacakları web sitelerinin içerikleri yerelleştirilmelidir. Böylece aynı ülkede veya farklı ülkelerde farklı dil konuşan insanlara ürünlerin satışı mümkün olabilecektir.

E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Özellikler

E-ticaret sitesinin ana sayfası, fiziksel mağazalardaki vitrinleri temsil eder. Web sitesi ana sayfa tasarımı, online müşterileri çekecek cazip özelliklerle ve fonksiyonlarla donatılmalıdır.

Sade ve basit arayüzlü tasarımlı e-ticaret platformları kullanıcı dostudur.

Web sitesi renkleri ve sekmelerinin kurumsal kimlikle uyumlu olması müşteri deneyimi ve marka bağlılığı açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Marka logosuna tıklandığında kullanıcı ana sayfaya yönlendirmelidir.

İletişim alanında telefon, adres ve e-mail bilgileri dışında navigasyon da eklenmelidir.

Kullanıcıları ilgili ürün satışı sayfalarına yönlendirecek, eyleme çağırıcı CTA (Call to Action) butonları bulunmalıdır.

Her ürünle ilgili iade veya değişim seçenekleri sunulmalı; bu konuda kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Kullanıcıları sosyal medya hesaplarına yönlendiren sosyal medya bağlantı ikonları bulunmalıdır.

E-ticaret sitesinin altyapısı, ürün sayfalarına hızlı ulaşıma imkan vermelidir.

Ürün inceleme sayfasında “Sepete Ekle” butonu, en belirgin buton olmalıdır.

Ürün yorumları, başka müşteriler için önemli bir kriterdir. Ayrıca, markaya da objektiflik sağlar. Bu sebeple kullanıcılara ürünlerle ilgili yorum yapma seçeneği sunulmalıdır.

E-ticaret sitesinde mutlaka müşteri hizmetleri desteği sunulmalıdır. Mümkünse 7/24 canlı müşteri hizmetleri desteği sunan bir e-ticaret sitesi tasarlanmalıdır.

E-Ticaret Sitesinin Kuruluşunda Olmazsa Olmazlar ve Proje Planının Yapılması

Başarılı e-ticaret projelerinin her birinin arkasında “olmazsa olmazlar” vardır. E-ticaret projesinin planlaması aşamasında ele alınan ve hayata geçirilen süreçler, e-ticaretin başarısında etkin rol oynar. Ürün sayfalarından müşteri yorumlarına, sosyal medya butonlarından ödeme seçeneklerine kadar her bir başlık, e-ticaret projesinin sacayağını oluşturur.

E-Ticaret Sitelerinin Olmazsa Olmazları

E-ticaret ekosisteminde başarı için sayıları giderek artan e-ticaret markaları arasında öne çıkmak gerekir. Rakiplerin önüne geçebilmek için profesyonel bir ekip ve satış stratejileri oluşturulmalıdır. E-ticaret müşterileri için alternatifler arttıkça rekabet de artmaktadır. Bu noktada şu soru sorulmalıdır; Bir müşteri e-ticaret sitesini neden tercih etmelidir?

E-ticaret siteleri kurulurken proje aşamasında bazı özelliklerin planlanması gerekir. Her geçen gün farklı trendlerin ortaya çıktığı e-ticaret ekosisteminde müşteri alışkanlıkları ve ihtiyaçları da değişmektedir. Bu sebeple e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazlarına dikkat edilmelidir.

E-Ticaret Projelerinin Olmazsa Olmazları;

Site Tasarımı: E-ticaret sitesinin tasarımı, satış oranlarında etkilidir. Ana sayfa, kategori sayfaları, ürün sayfaları ve yardımcı sayfalar, site tasarımının bir parçasıdır.

Misafir Satın Alma: Bir e-ticaret sitesine misafir müşteri özelliği, site terk oranlarını olumlu etkiler. Her müşteri yeni bir hesaba kaydolmak istemez. Üye olmadan ürün satın alma özelliği bu açıdan önemlidir.

Detaylı Ürün Sayfaları: Ürün sayfaları, ürün hakkında detaylı bilgiler verir. Ürün özellikleri, ürün fotoğrafları, gönderim masrafları gibi bilgiler müşterilerin öğrenmek istediği bilgilerdir. Bu sayfalar, tüketicilerin satın alma kararları vermesine de yardımcı olur.

Benzer Ürün Önerileri: Çapraz satışlar, e-ticaret gelirinin yüzde 10 ila yüzde 30’unu oluşturur. Ürün sayfalarında veya sepetlerde müşterileri ilgilendirebilecek benzer ürünler önerilmelidir. Ürün sayfalarına benzer öğelere linkler eklenebilir veya satın alma işleminin ardından müşterilere e-posta gönderilebilir.

Sepete Ekle butonu: Müşteriyi satın almaya teşvik eden “sepete ekle” butonu, herhangi bir e-ticaret sitesinde harekete geçirici bir mesajdır. Bu buton büyük ve dikkat çekici özellikte olmalıdır. Sayfadaki diğer öğelerden farklı alanda konumlandırılmalıdır. Bu butonların turuncu, kırmızı veya yeşil renkte olması önerilmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Tüketicilerden ödeme alınırken esnek olunmalı, farklı ödeme seçenekleri sunulmalıdır. Kredi kartı, banka kartı, EFT, dijital ödeme, kapıda ödeme gibi farklı ödeme yöntemleri, ödeme hizmeti sağlayıcılarının logoları ile eklenebilir.

Güvenlik: E-ticaret siteleri için hayati önemdeki güvenlik, müşteri sadakatini ve sepet terk oranlarını etkiler. Bu sebeple SSL Sertifikası ve 3D Secure gibi ödeme yöntemlerini güvence altına alan uygulamalar kullanılmalıdır.

Blog: E-ticaret sitelerine trafik çekmek için olmazsa olmaz bir alan olan blog sayfasında sektörle veya spesifik ürünlerle ilgili makaleler yer almalıdır. Bloglar, satın alma kararlarını etkilediği gibi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için de gerekli bir alandır.

SEO: Arama motorları, potansiyel müşterilerin markayı keşfetmesini sağlar. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için de e-ticaret sitesinin SEO ayarlarının yapılması gerekir. Ayrıca, SEO uyumlu özgün içerikler temin edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS): Sıkça sorulan sorular, e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazlarındadır. Tüketiciler, kafalarına takılan sorulara bu alanda cevap bulmaya çalışır.

Müşteri Yorumları: Her e-ticaret sitesi müşteri yorumlarına imkan vermelidir. Müşteri deneyimleri, diğer müşterilerin ilgisini çekmektedir. Tüketiciler, kullanıcı yorumları içeren bir web sitesinden ürün satın almaya eğimlidir.

Sosyal Medya Butonları: Sosyal medya, e-ticaret etkileşimlerini artırmanın etkili yollarından biridir. Sosyal medya sayfalarının etkin kullanılması, siteye ziyaretçi çekmenin bir yoludur. Bu sebeple e-ticaret sayfalarının altına sosyal medya butonları eklenmelidir.

İade Politikası: E-ticaret sitelerinin bir iade politikası olmalı ve bu politikalar e-ticaret projesinde yer almalıdır. Müşterilerin büyük bir bölümü satın almadan önce iade sayfalarını kontrol etmektedir.

Hakkımızda Sayfası: E-ticaret girişimi veya marka hakkında bilgiler içeren “Hakkımızda” sayfası, markaya giriş niteliğindedir. Müşteriler şirketin amaçlarını, hedeflerini ve rakiplerden farklı yönlerini “hakkımızda” sayfasından öğrenir. Bu sayfada alternatif olarak müşteri referansları da yer alabilir.

Mobil Uyumu: E-ticaret projesinde web sitesi tasarlanırken mobil cihazlarla uyumu da gözetilmelidir. Mobil cihazların yaygınlaşması, e-ticaret siteleri için mobil uyumluluğu zorunlu hale getirmiştir.

E-Ticaret Sitesi Proje Planı

E-ticaret sitelerinin kurulması aşamasında bir strateji, iş planı veya proje planı oluşturulmalıdır. Ayrıntılı bir planlama ve araştırma ile ürünlerini satışa sunan e-ticaret siteleri, rakipleri karşısında önemli bir avantaj elde eder. E-ticaret sitesi proje planı oluştururken bazı kriterlerin ele alınması gerekir.

Proje planında öncelikle hangi başlıkların bulunacağı belirlenmelidir. Kolay bir alan olarak görülen e-ticaret, bünyesinde birçok detay barındırır. Bu sebeple e-ticaret projesinden istenen başarıyı elde etmek için planlamada detaylara önem verilmelidir.

Proje Planı Yapılırken Ele Alınması Gereken Unsurlar;

E-ticaret sitesinin adı belirlenmeli, bu ad tescil edilmelidir.

Belirlenen adla domain ve sitenin içeriklerinin barındırılacağı hosting alınmalıdır.

E-ticaret sitesi tasarımı belirlenmeli; yazılım çalışmaları yapılmalıdır.

Hedef kitle belirlenmeli; potansiyel müşterilerin e-ticaret sitesinden neler beklediği araştırılmalıdır.

E-ticaret sitesinde hangi ürünlerin veya hizmetlerin satışa sunulacağına karar verilmelidir.

Sitenin hangi özelliklere sahip olacağı belirlenmelidir.

Ürün stoku, teslimat ve tedarik gibi konularda detaylı çalışmalar yapılmalıdır.

Projede yer alacak kişiler ve görevleri tespit edilmelidir.

Finansal öngörüler ele alınmalı; kâr, zarar ve nakit akışı gibi tahminler değerlendirilmelidir.

Sektör trendleri ve pazar büyüklüğü araştırılmalı, analiz edilmelidir.

Rakipler belirlenmeli; rekabet ortamı için hazırlık yapılmalı; rakiplerden farklar ortaya konulmalıdır.

Ürün ve hizmetler için rekabetçi bir fiyatlandırma yapılmalıdır.

E-ticaret sitesinin faaliyete geçeceği tarih belirlenmeli; mümkünse anlamlı bir tarih seçilmelidir.

Projenin hayata geçirilmesi öncesi dijital pazarlama ve reklam çalışmaları yapılmalıdır.

Sipariş ve ödeme gibi süreçler için profesyonel bir satış yönetimi altyapısı oluşturulmalıdır.

Müşteri hizmetleri ve satış sonrası hizmetler için ihtiyaç duyulanlar ele alınmalıdır.

E-ticaret projesinin başarısı için paydaşlar veya çözüm ortakları belirlenmelidir.

Ana Sayfanın Kurgulanması

E-ticaret sitelerinin en önemli sayfası, ana sayfalardır. “Online mağazanın vitrini” konumundaki ana sayfa, siteyi ziyaret eden kullanıcıların veya müşterilerin mağaza veya marka hakkında ilk algısının oluştuğu yerdir. Ana sayfa, diğer sayfaların kapısı niteliğindedir. Vitrindeki ürünlerden, hizmetlerden, tasarımdan, görsel ve metinsel öğelerden memnun kalan müşteri sitede daha çok vakit geçirir. Bu durum satın alma eğilimini de olumlu etkiler.

E-ticaret sitesinin başarısı için başat bir rolü olan ana sayfa, marka bağımlılığını da etkileyen faktörler arasında yer alır. E-ticaret şirketlerinin web sitesinin tasarımında en çok önem verdikleri sayfa, ana sayfadır. Tüketicilerle doğrudan diyalog kuran ana sayfa, online mağazada en kritik ve en stratejik yerdir. Müşterilerin online satış firması ile etkileşime geçtiği ilk yer olması da önemini ortaya koymaktadır.

Araştırmalar, kullanıcıların ana sayfaya girdikten sonra 15 saniye içinde marka ile ilgili bir fikre sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebeple ana sayfa üzerinde yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmektedir.

E-Ticaret Sitesi Ana Sayfasında Bulunması Gerekenler 

E-ticaret sitesinin ana sayfaları, diğer internet sitelerinin ana sayfaları gibi ilk olarak ziyaret edilen ve mağazaya açılan bir kapıdır. Bu kapıdan giren müşteri, diğer kapıları da denemek isteyebilir. Ana sayfadaki elementlerin, görsellerin, içeriklerin ve genel olarak ana sayfa tasarımının müşteri algısı üzerinde büyük etkisi vardır. Bu sebeple bir e-ticaret sitesinde bazı temel öğelerin yer alması büyük önem taşır. Ana sayfa, ziyaretçilerin organik veya doğrudan yönlendirmelerde ilk olarak gördükleri sayfalardır. Kullanıcının algılarına odaklanan bir ana sayfadaki elementler, kullanıcı geri dönüşümü için katkı sağlar.

Bir e-ticaret ana sayfası, firmanın kurumsal kimliğini içeren görsellerle donatılmalıdır. Firmanın kim olduğu, ne yaptığı ve hangi ürünleri satışa sunduğunu anlatma gücü olan ana sayfalar tasarlanmalıdır. Online alışveriş müşterilerini etkilemekte başarısız olan ana sayfalar, ziyaretçilerin başka online mağazalara gitmelerine yol açacaktır.

Peki, e-ticaret ana sayfasında hangi elementler ve hangi öğeler yer almalıdır?

Logo: Marka logosu, ilk izlenimi veren işarettir. Logo, genellikle ana sayfanın sol üst köşesinde yer alır. Logoda ana sayfa linki bulunmalıdır. Logonun çizgileri ve renkleri kurumsal kimliği temsil etmelidir. İyi bir logo, olumlu algı bırakacaktır.

Arama Çubuğu: Bir e-ticaret sitesinin ana sayfasında bulunması gereken en önemli öğelerden biri arama çubuğudur. Müşteriyi ürün aramaya yönlendirmek için dikkat çeken bir arama çubuğu tasarımı gereklidir. Arama çubuğunun ana sayfa dışındaki sayfalarda da aynı yerde bulunması önemlidir. Arama çubuğu; görünür, kolay ve hızlı ulaşılabilir bir alanda bulunmalıdır. Arama çubuğu farklı kategorilerdeki ürünleri bulmak için üstün arama algoritması ile donatılmalıdır.

Bannerlar: Ana sayfa bannerları, online mağazada kullanıcının dikkatini çeken ilk görsel öğedir. Ana sayfadaki ilgi çeken banner tasarımları, hedef kitleyi ürünleri incelemeye sevk edecektir. Hareketli fotoğraflar, bir afiş veya yeni ürünleri tanıtan bannerlar e-ticaret sitesinde kullanıcının geçireceği vakti artıracaktır.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında e-ticaret işletmelerinin ana sayfalarından doğrudan ulaşılabilecek şekilde işlem rehberi ve iletişim başlıkları altında sunmaları gereken bilgiler bulunmaktadır.

İletişim Bilgileri: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı, mensup olunan meslek odası ve varsa üye olunan sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler, kişi tacir ise ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi, esnaf ise adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi gibi bilgiler iletişim başlığı altında sunulur.

İşlem Rehberi: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında; sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi gerekli aşamaları gösterir şekilde teknik adımlar, sözleşmenin, elektronik ortamda saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra aynı ortamda erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgiler, alıcının siparişi vermeden önce veri girişindeki hatalarını açık ve anlaşılır bir şekilde belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile geri al ve değiştir gibi teknik araçların sunulacağına ilişkin bilgi, e-ticaret işlemleri nedeniyle elde edilen kişisel verilere ilişkin gizlilik kuralları işlem rehberi başlığı altında sunulur.

E-Ticaret Sitesi Ana Sayfası için İpuçları

Sitenin ana sayfası hızlı açılmalıdır. Bunun için yazılım ve hosting altyapısı üstün özelliklerle tasarlanmalıdır. Bir e-ticaret sitesini ziyaret eden her 10 kişiden 4’ü, 3 saniyeden uzun sürede açılan ana sayfaları terk etmektedir.

Ana sayfada, müşterilerin daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayacak ve diğer iç sayfalara yönlendirecek görsel öğeler bulunmalıdır.

Güven vermeyen ana sayfa tasarımları ve içerikler, siteyi terk etme oranını artıracaktır.

Ana sayfada kampanya, indirim ve ücretsiz kargo gibi müşteriye cazip gelecek teklifler öne çıkarılmalıdır.

Ana sayfaya yerleştirilecek “en çok satanlar”, “yeni indirimler”, “en çok yorum alanlar” gibi uygulamalar, müşterileri diğer sayfalara yönlendirmek için bir seçenek olabilir.

Mümkünse 7/24 online müşteri hizmetleri desteği sunulmalı ve bu uygulama ana sayfa başta olmak üzere her kategori sayfasında bulunmalıdır.

Ürün kategorileri ana sayfada kolay ulaşılabilir bir alanda olmalı; alt kategorilere ulaşım kolaylığı sağlanmalıdır.

Ana sayfada alışveriş sepeti simgesinin görünür bir tasarımla sunulması ve kolay erişilebilir bir alanda olması önemlidir.

Ana sayfa, dinamik ve aktif bir alan olmalıdır. Yeni ürünler, kampanyalar ve indirimler gibi sürekli dikkat çekici görsellerle güncellenmelidir.

E-Ticaret Sitesinde Yapılacak Entegrasyonlar

E-ticaret entegrasyonları, ürünlerin müşterilere daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaştırılmasına olanak tanır. Entegrasyonlar, iş gücü verimliliğini artırırken, iyi bir hizmet sunmanın da yoludur. E-ticaret sitesi kurulurken entegrasyonların öncelikle dikkate alınması gerekir. Online pazaryerleri, muhasebe ve sosyal medya gibi entegrasyon türleri, e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazları arasındadır.

E-Ticaret Entegrasyonu

Entegrasyon; bütünleşme ve uyum anlamlarını içeren bir terimdir. E-ticaret ekosisteminde iki farklı platformun birbirine entegre edilmesi anlamında kullanılır. E-ticaret sistemleri için tasarlanan entegrasyonlar, web sitesine işlevsellik kazandırır. E-ticaret sitelerinde yapılması gereken entegrasyonların amaçlarından biri, aynı ürünün farklı platformlarda satışa sunulmasıdır. Bu sebeple entegrasyonlar rekabet avantajı sağlar.

Güçlü e-ticaret işletmeleri, entegrasyon süreçlerine önem vermektedir. Sipariş yönetiminden müşteri desteğine, ürün pazarlamasından muhasebe sistemlerine kadar tek bir platformdan ne kadar çok görev yönetilebilirse ve diğer işlemler ne kadar güçlü olursa e-ticaret sitesi o kadar başarılı olur. Sonuçta entegrasyon süreçlerinin odaklandığı önemli iki şey; ürünler ve müşterilerdir.

E-Ticaret Sitesinde Entegrasyon Yapılması

E-ticaret sistemleri, dijital çağa ayak uydurmaya çalışan sektörler için vazgeçilmez araçlardır. Online mağazacılığın hedeflerine hizmet eden bu araçlar, hedef kitleye ulaşmak ve ürün veya hizmet satışlarını gerçekleştirmek için önemli işlevler görür. E-ticaret ekosistemi içinde yer alan entegrasyonlar, satışları kolaylaştırır, müşteri memnuniyeti sağlar ve markaya prestij katar.

E-Ticaret Sitelerinde Bulunması Gereken En Önemli Entegrasyonlar;

Online Pazaryeri Entegrasyonu: Online pazaryerleri entegrasyonu, farklı pazaryerleri arasında entegrasyon sağlayan bir sistemdir. Pazaryerleri arası veri alışverişi için yazılımların sunulduğu bir entegrasyondur.

Muhasebe Entegrasyonu: Muhasebe sistemlerinde kullanılan satış, CRM, faturalandırma, stok ve cari hesap gibi konuları da içeren muhasebe programlarının e-ticaret sitesine entegre edilmesidir. Muhasebe sistemlerinin entegrasyonu, iş sürekliliği ve zamandan tasarruf sağlar.

Ödeme Sistemi Entegrasyonu: E-ticaret sitelerinin en önemli fonksiyonlarından olan ödeme sistemi entegrasyonu, çeşitli ödeme yöntemlerinin tüketicilerin kullanımına sunulmasıdır. Daha kolay satış yapmayı sağlayan ödeme sistemi entegrasyonu, ödeme platformlarının sunduğu özelliklere göre farklılık gösterebilir.

Geliştirici Araç Entegrasyonu: Geliştirici araçlar, e-ticaret sitesinin dijital pazarlama süreçlerine katkı sunar. Bu entegrasyon ile geliştirici araçların farklı özellikleri e-ticaret sitesinin özellikleri ile bütünleştirilir.

Dijital Pazarlama Entegrasyonu: Ürün veya hizmetlerin sadece e-ticaret sitesinde sergilenmesi yeterli değildir. Bu sebeple dijital pazarlama stratejilerinin ve araçlarının kullanılması önemlidir. Ürünlerin sosyal medyada tanıtılması, dijital reklam ve tasarım hizmetleri ile satış hedeflerine yaklaşmak mümkündür. Sosyal medya hesapları entegrasyonu, Google Adwords ve Analytics entegrasyonu, dijital reklam sistemleri entegrasyonu gibi birçok araç, dijital pazarlama entegrasyonu çerçevesinde değerlendirilir.

Lojistik Entegrasyonu: E-ticaret sitesinde stokları ve kargo firmalarını da içeren lojistik entegrasyonlar önemli bir başlıktır. Siparişlerin otomatik olarak sisteme kaydedilmesi, kargo takip kodlarının otomatik olarak işlenmesi, otomatik stok düşülmesi ve diğer platformlardaki stokların otomatik olarak güncellenmesi gibi konuları içine alan lojistik entegrasyonu, siparişlerle ilgili raporlamalara da imkan tanır.

Müşteri Destek Entegrasyonu: Canlı sohbet ve yardım masası gibi entegrasyonlar, potansiyel müşteriler için önemli uygulamalardır.

Diğer Entegrasyolar: E-ticaret platformlarının özelliklerine göre kullanılabilecek diğer entegrasyonlar da şunladır;

Analytics entegrasyonları

Envanter entegrasyonları

E-posta otomasyonu entegrasyonu

Pazarlama otomasyonu entegrasyonu

SEO ve blog entegrasyonları

Yapay zeka entegrasyonu

Fiyat karşılaştırma entegrasyonu

Site içi arama entegrasyonu

Derecelendirme entegrasyonu

Geri bildirim entegrasyonu

E-Ticaret Sitesinde Entegrasyonların Avantajları

E-ticaret sitesinde ekosistemin önemli entegrasyonlarının kullanılması bir takım avantajlar sağlar. Online mağazada tüm entegrasyonlar benzer şekilde işlev görür. Entegrasyonlar sayesinde e-ticaret altyapında birçok işlem ve uygulamalar arasındaki veri alışverişi, otomatik olarak gerçekleşir.

Entegrasyonların Avantajları;

Otomatik Sınıflandırma: Müşterilerin etkileşimde bulunduğu kullanıcı arabirimine dinamik ve aktif bir yapı kazandırır. Örneğin; müşterinin doldurduğu bir kayıt formundaki veriler sunucudan pazarlama sistemine otomatik olarak aktarılır. Bu işlem, ziyaretçiyi otomatik olarak demografik özelliklere, göz atma ve satın alma davranışına göre sınıflandırır.

Hataları Azaltma: Sipariş numarası yazma, nakliye adresleri ve e-postalar gibi işlemler için manuel veri girişlerinin elle yapılması hem zaman alır hem de hatalara açıktır. Entegrasyonlar sayesinde bu hatalar önemli ölçüde azalır.

Maliyet Tasarrufu: Entegrasyonlar ciddi oranda maliyet tasarrufu sağlar. Manuel veri girişi için personel istihdam etmeye gerek kalmaz. Siteye gelen siparişler gerçek zamanlı olarak uygulamalar arasında otomatik olarak aktarılır. Örneğin; envanter güncellenir; onay e-postaları gönderilir; müşteri bilgileri CRM’ye aktarılır, satış verileri muhasebe platformuna gönderilir. Bu, hem işçilik hem de operasyonel maliyetleri azaltır, kârlılığı artırır.

Müşteri Hizmetleri: E-ticaret sitesinde sadece ürün ve hizmetler değil, deneyimler de satılır. Kullanıcı deneyimi; güçlü site özellikleri, site performansı, pazarlama stratejileri ve kişiselleştirme gibi özelliklerle üst seviyede gerçekleşir. Sipariş takibi, canlı sohbet, veri tabanı entegrasyonu ve kişiselleştirilmiş öneriler gibi süreçler, müşterinin deneyimine katkı sunar ve marka bağımlılığını olumlu etkiler.

Ölçeklenebilirlik: Entegrasyon, tüm satış kanallarından gelen siparişleri, ölçeklenebilir tek bir platforma dönüştürür. Siparişler için ekstra kaynak satın almadan tüketici talebini karşılamayı sağlar. Ayrıca, operasyonel verimliliği riske atmadan marka görünürlüğünü ve satış fırsatlarını artırmak için online pazaryerlerini sisteme eklemeye fırsat verir.

Operasyonel Verimlilik: E-ticaret işletmeleri hem saha içinde hem de saha dışında sorunsuz deneyimler sunmak zorundadır. E-ticaret entegrasyonları, saha içinde ve saha dışında karmaşık ve pahalı sistemler yerine operasyonel verimlilik içeren süreçler sağlar.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

SEO, “Search Engine Optimization” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamındadır. SEO, web sayfalarını Google ya da diğer arama motorlarının arama sonuçlarında yüksek bir konuma getirmek üzere optimize etmeye yarayan bir uygulamadır. SEO, organik/ücretli olmayan arama sonuçlarındaki sıralamaları iyileştirmeye odaklanır. Daha fazla trafik almak isteyen bir web sitesinin pazarlama stratejilerinin en önemli parçalarından biri SEO’dur. E-ticaret sitelerin kurgulanırken SEO planlamaları yapmak önemlidir.

Arama motoru sıralaması, bir yarıştır. İlk sırada yer alanlar dereceye girer ve her zaman kazanır. İlk üç sonuçta sıralanan sitelerin tıklanma oranları yüzde 10 ila yüzde 30’dur. Dokuzuncu sıradaki sitenin tıklanma oranı yüzde 2’dir. Aranan kelimelerle birinci sayfada görünmeyen web sitesi, tam potansiyeline ulaşamaz. Bu aşamada Arama Motoru Optimizasyonu devreye girer.

SEO, markaların arama motorlarından web sitelerine organik trafik çekmek için yaptığı her işlemi kapsayan bir çatı terimidir. Site mimarisi gibi teknik yönlerin yanı sıra içerik oluşturma ve kullanıcı deneyimi gibi farklı öğeler de içerir.

SEO, deneyimli dijital pazarlamacılar için bile dinamik bir hedeftir. Mitler ve algoritmalar sürekli değişmektedir. Bir zamanlar siteler için çok işe yarayan SEO taktikleri, günümüzde olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bir siteyi optimize etmek için arama motorlarının algoritmalarının nasıl işlediğini ve gerçek kişilerin web sitesi içeriklerine nasıl tepki verdiklerini bilmek gerekir.

E-Ticaret Sitesi için SEO’nun Önemi

E-ticaret pazarlama taktikleri arasında SEO, çok önemli bir yer tutar. İşletme ne kadar büyük olursa olsun başarılı bir e-ticaret için SEO’ya ihtiyaç vardır. SEO, e-ticaret mağazasının devasa arama motoru havuzunda dikkat çekmesi ve milyonlarca site arasında görünür olmasını sağlar.

E-ticaret sitesi hedef kitle tarafından görülmüyorsa online mağazanın bir anlamı olmayacaktır. E-ticaret mağazası Google’ın ilk sayfasında yer almazsa Google’dan herhangi bir trafik almayacaktır. Bu sebeple SEO, e-ticaret sitesinin görünürlüğünü ve çevrimiçi trafiğini artırmak için anahtar bir terimdir. Çeşitli optimizasyonlarla e-ticaret sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştiren SEO, hedef kitlenin online mağazayı kolayca bulmasına yardımcı olur.

E-Ticaret Sitesi için SEO’nun Önemi

E-ticaret sitesinde organik trafik oluşturmanın tek yolu SEO’dur. Bu trafik alma yöntemi, özellikle dar bütçeye sahip küçük e-ticaret işletmeleri için avantajlıdır.

Arama motorlarındaki ücretli reklamcılık e-ticaret sitesinin trafiğini artırır; ancak bu uygulama uzun ömürlü değildir. Yani dijital reklamlarla birlikte SEO da uygulanmalıdır.

SEO, e-ticaret siteleri için bir yatırımdır. Bu yatırımın geri dönüşü için site içi ve site dışı SEO faktörlerinin siteye optimize edilmesi gerekir.

Arama motoru optimizasyonundan kaçınmak, e-ticaret hedeflerine ulaşmayı imkansızlaştırabilir.

Araştırmalara göre, e-ticaret sitesinin hayata geçirdiği SEO stratejileri sayesinde siteye giren her bin kişiden 25 ila 30’u yeni bir müşteri olmaktadır.

SEO stratejileri zaman alan bir süreçtir; ancak e-ticaret sitesine uzun süreli ya da sürdürülebilir bir trafik sağlayabilir.

SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arama sonuçlarının sıralaması, Google’ın algoritması tarafından belirlenir.

SEO’nin site içi faktörleri; yazılım kalitesi, site hızı, web sitesinin yapısı ve web sitenizdeki içeriklerin kalitesi gibi faktörlerdir.

SEO’nun site dışı faktörleri; diğer web sitelerinden bağlantılar, sosyal medya ilişkisi ve dijital pazarlama etkinlikleri gibi faktörlerdir.

Bir web sitesi tüm yönleri ile rakiplerden daha kaliteli ise Google, bu sitenin sonuçlarda üst sıralarda yer almasını ister.

Google üzerinde günde yaklaşık 4 milyar fazla arama gerçekleştirilmektedir. Arama motoru, tahmini olarak 2 milyar web sitesini tarar ve ilgili sonuçları 0,5 saniyenin altında getirir.

Bir arama motorunun ilgili arama sonuçlarını getirmek için üç şey yapması gerekir; web sayfalarının bir listesini veya dizinini oluşturmak, bu listeye anlık erişim ve her bir arama için hangi sayfaların ilgili olduğuna karar vermek.

İnternet sitelerinde bir konuyla ilgili bir metinde, o konu hakkında arama motorlarında en çok aranan anahtar kelimelerin bulunması SEO için yararlıdır. Bu uygulama için “SEO uyumlu metin/içerik” ifadesi kullanılır. 

Kopya metin içerikleri, arama motorlarında web sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralamasını düşürürken, özgün ve zengin içerikler sıralamayı yükseltir.

Hızlı yüklenen ve düzgün çalışan bir web sitesi, arama motorlarının dikkate aldığı önemli bir faktördür.

Kullanıcı deneyimi, arama motoru optimizasyonunda rol oynar. Örneğin; kullanıcının web sitesinde daha fazla vakit geçirmesi, arama motoru sıralamasına olumlu etki eder.

E-Ticaret Sitesinin Arama Sonuçlarında Ön Sıralarda Yer Alması

Google gibi arama motoru sonuçlarında ön sıralarda yer almak için birçok SEO uygulaması bulunmaktadır. Bu konuda arama motoru yazılımları kullanıcı davranışlarına odaklanarak bir vizyon sunabilmektedir. İlk olarak e-ticaret sitesi mimarisinin SEO uyumlu bir yapıyla tasarlanması ile işe başlanabilir. Motoru sonuçlarında ilk sıralarda yer almak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;

Organik trafik için potansiyel müşterilerin arama yapmak için kullandığı anahtar kelimeler analiz edilmelidir. Özellikle uzun arama sorgularına odaklanmak gerekir.

Sitenin altyapısında gerekli SEO ayarları yapılmalıdır.

Sitedeki içerikler SEO uyumlu olarak yazılmalıdır. İçerikler konuya uygun anahtar kelimeler içermeli ve özgün olmalıdır. Özgünlükle birlikte zengin bilgiler içeren içeriklerin arama motorlarında ilk sıralarda çıkma olasılığı yüksektir.

E-ticaret sitesindeki içerikler ve veriler güncel tutulmalıdır.

Rakip sitelerin kullandığı SEO araçları, SEO açısından üstünlükleri ve organik trafik almak için hangi anahtar kelimeleri kullandıkları gibi analizler yapılmalıdır.

Arama trendleri takip edilmeli; gerekirse arama trendlerini analiz eden uygulamalar kullanılmalıdır.

Yıllık Tecrübe
0 +
Mutlu Müvekkil
0 +
Dava Takibi
0 +
Başarı Oranı
% 0 +

Kayseri Ticaret Avukatı

Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim  bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Şirketler ve ticaret hukuku alanında yetkin avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Bürosu,  yerli ve yabancı kişi ve kurumlara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.

Zülküf Arslan Hukuk Bürosu, güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışı ile hakkaniyet çizgisinden ayrılmadan faaliyetlerini sürdürmekte ve müvekkillerini mahkeme ve yasal merciler önünde başarı ile temsil etmektedir. Ticaret hukuku uyuşmazlıklarında herhangi bir mağduriyete veya hak kaybına uğramamak için gerekli başvuruların ve itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte, alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınması faydalı olacaktır. 

Kayseri Ticaret Avukatı arıyorsanız şirketler ve ticaret hukuku alanında 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile başvuru ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.