Borç İlişkilerinde Özel Durumlar - Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri - Ceza Koşulu - Alacağın Devri - Borcun Üstlenilmesi - 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu - Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı - Kayseri Avukat Zülküf Arslan Hukuk Bürosu

Borç İlişkilerinde Özel Durumlar ve Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Türk Borçlar Kanunu

Kanun Numarası: 6098 Kabul Tarihi: 11/1/2011 Yayımlandığı Resmî Gazete Tarih: 4/2/2011 Sayısı: 27836

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

Birinci Ayırım: Teselsül

A. Müteselsil borçluluk

I. Doğuşu – Madde 162

Birden çok borçludan her biri, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olmayı kabul ettiğini bildirirse, müteselsil borçluluk doğar.

Böyle bir bildirim yoksa, müteselsil borçluluk ancak kanunda öngörülen hâllerde doğar.

II. Dış ilişki

1. Hükümleri
a. Borçluların sorumluluğu – Madde 163

Alacaklı, borcun tamamının veya bir kısmının ifasını, dilerse borçluların hepsinden, dilerse yalnız birinden isteyebilir.

Borçluların sorumluluğu, borcun tamamı ödeninceye kadar devam eder.

b. Borçluların savunmaları – Madde 164

Müteselsil borçlulardan biri, alacaklıya karşı, ancak onunla kendi arasındaki kişisel ilişkilerden veya müteselsil borcun sebep ya da konusundan doğan def’i ve itirazları ileri sürebilir.

Müteselsil borçlulardan biri ortak def’i ve itirazları ileri sürmezse, diğerlerine karşı sorumlu olur.

c. Borçluların bireysel davranışı – Madde 165

Kanun veya sözleşme ile aksi belirlenmedikçe, borçlulardan biri kendi davranışıyla diğer borçluların durumunu ağırlaştıramaz.

2. Borcun sona ermesi – Madde 166

Borçlulardan biri, ifa veya takasla borcun tamamını veya bir kısmını sona erdirmişse, bu oranda diğer borçluları da borçtan kurtarmış olur.

Borçlulardan biri, alacaklıya ifada bulunmaksızın borçtan kurtulmuşsa, diğer borçlular bundan, ancak durumun veya borcun niteliğinin elverdiği ölçüde yararlanabilirler.

Alacaklının borçlulardan biriyle yaptığı ibra sözleşmesi, diğer borçluları da ibra edilen borçlunun iç ilişkideki borca katılma payı oranında borçtan kurtarır.

III. İç ilişki

1. Paylaşım – Madde 167

Aksi kararlaştırılmadıkça veya borçlular arasındaki hukuki ilişkinin niteliğinden anlaşılmadıkça, borçlulardan her biri, alacaklıya yapılan ifadan, birbirlerine karşı eşit paylarla sorumludurlar.

Kendisine düşen paydan fazla ifada bulunan borçlunun, ödediği fazla miktarı diğer borçlulardan isteme hakkı vardır. Bu durumda borçlu, her bir borçluya ancak payı oranında rücu edebilir.

Borçlulardan birinden alınamayan miktarı, diğer borçlular eşit olarak üstlenmekle yükümlüdürler.

2. Alacaklıya halef olma – Madde 168

Diğerlerine rücu hakkına sahip olan borçlulardan her biri, ifa ettiği miktar oranında alacaklının haklarına halef olur.

Alacaklı diğerlerinin zararına olarak borçlulardan birinin durumunu iyileştirirse, bunun sonuçlarına katlanır.

B. Müteselsil alacaklılık – Madde 169

Müteselsil alacaklılık, borçlunun, alacaklılardan her birine borcun tamamını isteme hakkını tanıdığı veya kanunun belirlediği durumlarda doğar.

Borçlu, alacaklılardan birine yaptığı ifayla, bütün alacaklılara karşı borcundan kurtulmuş olur.

Alacaklılardan birinin icraya veya mahkemeye başvurmuş olduğu kendisine bildirilmedikçe, borçlu onlardan dilediği birine ifada bulunabilir.

Aksi kararlaştırılmadıkça veya alacaklılar arasındaki hukuki ilişkinin niteliğinden anlaşılmadıkça, alacaklılardan her birinin edim üzerindeki hakları eşittir.

Kendisine düşen paydan fazlasını elde eden alacaklı, bu fazlalığı payını alamamış olan diğer alacaklılara ödemekle yükümlüdür.

İkinci Ayırım: Koşullar

A. Geciktirici koşul

I. Genel olarak – Madde 170

Bir sözleşmenin hüküm ifade etmesi, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen bir olguya bırakılmışsa, sözleşme geciktirici koşula bağlanmış olur.

Aksi kararlaştırılmamışsa, geciktirici koşula bağlı sözleşme, ancak koşulun gerçekleştiği andan başlayarak hüküm ifade eder.

II. Koşulun askıda olduğu sıradaki durum – Madde 171

Koşul gerçekleşinceye kadar borçlu, borcun gereği gibi ifasını engelleyecek her türlü davranıştan kaçınmakla yükümlüdür.

Koşula bağlı hakkı tehlikeye düşürülen alacaklı, alacağı koşula bağlı olmayan alacaklıların haklarını korumak üzere başvurabilecekleri önlemleri alabilir.

Koşulun gerçekleşmesinden önce yapılan tasarruflar, koşulun hükümlerini zedelediği oranda geçersiz olur.

III. Koşul gerçekleşinceye kadar elde edilen yararlar – Madde 172

Borcun konusunu oluşturan şey, koşulun gerçekleşmesinden önce kendisine verilen alacaklı, koşul gerçekleşirse, koşulun gerçekleşmesine kadar elde ettiği yararların sahibi olur.

Koşul gerçekleşmezse alacaklı, elde ettiği yararları geri vermekle yükümlüdür.

B. Bozucu koşul – Madde 173

Sona ermesi önceden gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen bir olguya bırakılan sözleşme, bozucu koşula bağlanmış olur.

Bozucu koşula bağlanmış sözleşmenin hükümleri, koşulun gerçekleştiği anda ortadan kalkar.

Aksi kararlaştırılmadıkça veya işin niteliğinden anlaşılmadıkça sona erme, geçmişe etkili olmaz.

C. Ortak hükümler

I. Koşulun gerçekleşmesi – Madde 174

Koşul, taraflardan birinin bizzat yerine getirmesi gerekli bir davranış değilse, o tarafın ölümü hâlinde mirasçısı onun yerine geçebilir.

II. Dürüstlük kurallarına aykırı engelleme – Madde 175

Taraflardan biri, koşulun gerçekleşmesine dürüstlük kurallarına aykırı olarak engel olursa, koşul gerçekleşmiş sayılır.

Taraflardan biri, koşulun gerçekleşmesini dürüstlük kurallarına aykırı biçimde sağlarsa, koşul gerçekleşmemiş sayılır.

III. Yasak koşullar – Madde 176

Bir koşul, hukuka veya ahlaka aykırı bir yapma veya yapmama fiilini sağlamak amacıyla konulmuşsa, bu koşula bağlı hukuki işlem kesin olarak hükümsüzdür.

Üçüncü Ayırım: Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

A. Bağlanma parası – Madde 177

Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır.

Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür.

B. Cayma parası – Madde 178

Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.

C. Ceza koşulu

I. Alacaklının hakları
1. Cezanın sözleşmenin ifası ile ilişkisi – Madde 179

Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi durumu için bir ceza kararlaştırılmışsa, aksi sözleşmeden anlaşılmadıkça alacaklı, ya borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir.

Ceza, borcun belirlenen zaman veya yerde ifa edilmemesi durumu için kararlaştırılmışsa alacaklı, hakkından açıkça feragat etmiş veya ifayı çekincesiz olarak kabul etmiş olmadıkça, asıl borçla birlikte cezanın ifasını da isteyebilir.

Borçlunun, kararlaştırılan cezayı ifa ederek sözleşmeyi, dönme veya fesih suretiyle sona erdirmeye yetkili olduğunu ispat etme hakkı saklıdır.

2. Ceza ile zarar arasındaki ilişki – Madde 180

Alacaklı hiçbir zarara uğramamış olsa bile, kararlaştırılan cezanın ifası gerekir.

Alacaklının uğradığı zarar kararlaştırılan ceza tutarını aşıyorsa alacaklı, borçlunun kusuru bulunduğunu ispat etmedikçe aşan miktarı isteyemez.

3. Kısmi ifanın yanması – Madde 181

Ceza koşuluna ilişkin hükümler, dönme durumunda ifa edilmiş olan kısmın alacaklıya kalacağını öngören sözleşmelere de uygulanır.

Taksitle satışa ilişkin hükümler saklıdır.

II. Cezanın miktarı, geçersizliği ve indirilmesi – Madde 182

Taraflar, cezanın miktarını serbestçe belirleyebilirler.

Asıl borç herhangi bir sebeple geçersiz ise veya aksi kararlaştırılmadıkça sonradan borçlunun sorumlu tutulamayacağı bir sebeple imkânsız hâle gelmişse, cezanın ifası istenemez. Ceza koşulunun geçersiz olması veya borçlunun sorumlu tutulamayacağı bir sebeple sonradan imkânsız hâle gelmesi, asıl borcun geçerliliğini etkilemez.

Hâkim, aşırı gördüğü ceza koşulunu kendiliğinden indirir.

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Birinci Ayırım: Alacağın Devri

A. Koşulları

I. İradi devir
1. Genel olarak – Madde 183

Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.

Borçlu, devir yasağı içermeyen yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı devralmış olan üçüncü kişiye karşı, alacağın devredilemeyeceğinin kararlaştırılmış bulunduğu savunmasını ileri süremez.

2. Şekli – Madde 184

Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.

Alacağın devri sözü verme, şekle bağlı değildir.

II. Yasal veya yargısal devir ve etkisi – Madde 185

Alacağın devri kanun veya mahkeme kararı gereğince gerçekleşmişse, bu devir özel bir şekle ve önceki alacaklının rızasını açıklamasına gerek olmaksızın, üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilir.

B. Devrin hükümleri

I. Borçlunun durumu
1. İyiniyetle yapılan ifa – Madde 186

Borçlu, alacağın devredildiği, devreden veya devralan tarafından kendisine bildirilmemişse, önceki alacaklıya; alacak birkaç kez devredilmişse, son devralan yerine önceki devralanlardan birine iyiniyetle ifada bulunarak borcundan kurtulur.

2. İfadan kaçınma ve tevdi – Madde 187

Kime ait olduğu çekişmeli bulunan bir alacağın borçlusu, ifadan kaçınabilir ve alacağın konusunu hâkim tarafından belirlenen yere tevdi etmekle borçtan kurtulur.

Borçlu, alacağın çekişmeli olduğunu bildiği hâlde ifada bulunursa, bundan doğacak sonuçlardan sorumlu olur.

Dava konusu olan çekişme mahkemece henüz sonuca bağlanmamış ve borç da muaccel ise, taraflardan her biri borçluyu, edimi tevdi etmeye zorlayabilir.

3. Borçluya ait savunmalar – Madde 188

Borçlu, devri öğrendiği sırada devredene karşı sahip olduğu savunmaları, devralana karşı da ileri sürebilir.

Borçlu, devri öğrendiği anda muaccel olmayan alacağını, devredilen alacaktan önce veya onunla aynı anda muaccel olması koşuluyla borcu ile takas edebilir.

II. Öncelik hakları ve bağlı hakların geçişi – Madde 189

Alacağın devri ile devredenin kişiliğine özgü olanlar dışındaki öncelik hakları ve bağlı haklar da devralana geçer.

Asıl alacakla birlikte işlemiş faizler de devredilmiş sayılır.

III. Senet ve belgelerin teslimi ve bilgi verilmesi – Madde 190

Devreden, devralana alacak senedi ile elinde bulunan ispatla ilgili diğer belgeleri teslim etmek ve alacağını ileri sürebilmesi için gerekli bilgileri vermekle yükümlüdür.

IV. Garanti
1. Genel olarak – Madde 191

Alacak, bir edim karşılığında devredilmişse devreden, devir sırasında alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti etmiş olur.

Alacak bir edim karşılığı olmaksızın devredilmiş ya da kanun gereğince başkasına geçmişse, devreden veya önceki alacaklı, alacağın varlığından ve borçlunun ödeme gücünden sorumlu değildir.

2. İfaya yönelik devir – Madde 192

Alacaklı, alacağını borcu ifaya yönelik olarak devretmekle birlikte borca mahsup edilecek miktarı belirlememişse devralan, ancak borçludan aldığı veya gereken özeni gösterseydi alabilecek olduğu miktarı, kendi alacağına mahsup etmek zorundadır.

3. Sorumluluğun kapsamı – Madde 193

Devralan garanti ile yükümlü olan devredenden aşağıdaki istemlerde bulunabilir:

1. İfa ettiği karşı edimin faizi ile birlikte geri verilmesini.

2. Devrin sebep olduğu giderleri.

3. Borçluya karşı devraldığı alacağı elde etmek için yaptığı ve sonuçsuz girişimlerin yol açtığı giderleri.

4. Devreden kusursuzluğunu ispat etmedikçe uğradığı diğer zararlarını.

C. Özel hükümlerin saklılığı – Madde 194

Bazı hakların devrine özgü olarak kanunla konulmuş bulunan hükümler saklıdır.

İkinci Ayırım: Borcun Üstlenilmesi

A. İç üstlenme sözleşmesi – Madde 195

Borçlu ile iç üstlenme sözleşmesi yapan kişi, borcu bizzat ifa ederek veya alacaklının rızasıyla borcu üstlenerek, borçluyu borcundan kurtarma yükümlülüğü altına girmiş olur.

Borçlu, iç üstlenme sözleşmesinden doğan borçlarını ifa etmedikçe, diğer taraftan yükümlülüğünü yerine getirmesini isteyemez.

Borçlu, borcundan kurtarılmamışsa, diğer taraftan güvence isteyebilir.

B. Dış üstlenme sözleşmesi

I. Öneri ve kabul – Madde 196

Borçlunun yerine yenisinin geçmesi ve borcundan kurtarılması, borcu üstlenen ile alacaklı arasında yapılacak sözleşmeyle olur.

İç üstlenme sözleşmesinin, üstlenen veya onun izni ile borçlu tarafından alacaklıya bildirilmesi, dış üstlenme sözleşmesinin yapılmasına ilişkin öneri anlamına gelir.

Alacaklının kabulü açık veya örtülü olabilir. Alacaklı, çekince ileri sürmeksizin üstlenenin ifasını kabul eder veya onun borçlu sıfatı ile yaptığı diğer herhangi bir işleme rıza gösterirse, borcun üstlenilmesini kabul etmiş sayılır.

II. Önerinin bağlayıcılığı – Madde 197

Borcun üstlenilmesine ilişkin öneri alacaklı tarafından her zaman kabul edilebilir. Ancak, üstlenen veya önceki borçlu, kabul için bir süre koyabilir. Alacaklı bu sürenin bitimine kadar susarsa, öneri reddedilmiş sayılır.

Önerinin alacaklı tarafından kabul edilmesinden önce yeni bir iç üstlenme sözleşmesi yapılır ve bu ikinci üstlenmeye ilişkin olarak alacaklıya öneride bulunulursa, ilk öneride bulunan, önerisi ile bağlı olmaktan kurtulur.

C. Borçlunun değişmesinin sonuçları

I. Bağlı hak ve borçlar – Madde 198

Borçlu değişmiş olsa bile, alacaklının borçlunun kişiliğine özgü olanlar dışındaki bağlı hakları saklı kalır.

Bununla birlikte borcun güvencesi olarak rehin veren üçüncü kişinin ve kefilin sorumlulukları, ancak onların borcun üstlenilmesine yazılı olarak rıza göstermeleri hâlinde devam eder.

II. Savunmalar – Madde 199

Üstlenilen borca ilişkin savunmaları ileri sürme hakkı, yeni borçluya geçer.

Dış üstlenme sözleşmesinden aksi anlaşılmadıkça yeni borçlu, alacaklıya karşı önceki borçlunun ileri sürebileceği kişisel savunmalarda bulunamaz.

Yeni borçlu, iç üstlenme sözleşmesinden kaynaklanan savunmaları alacaklıya karşı ileri süremez.

D. Sözleşmenin hükümsüzlüğü – Madde 200

Dış üstlenme sözleşmesi hükümsüz hâle gelirse, iyiniyetli üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak üzere, eski borç bütün bağlı borçlarıyla birlikte varlığını sürdürür.

Bundan başka, borcu üstlenen üstlenme sözleşmesinin hükümsüz hâle gelmesinde ve alacaklının zarara uğramasında kendisine bir kusur yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe alacaklı, önceden sağlanmış güvenceyi yitirmesi yüzünden veya başka herhangi bir sebeple uğradığı zararın giderilmesini üstlenenden isteyebilir.

E. Borca katılma – Madde 201

Borca katılma, mevcut bir borca borçlunun yanında yer almak üzere, katılan ile alacaklı arasında yapılan ve katılanın, borçlu ile birlikte borçtan sorumlu olması sonucunu doğuran bir sözleşmedir.

Borca katılan ile borçlu, alacaklıya karşı müteselsilen sorumlu olurlar.

F. Malvarlığının veya işletmenin devralınması – Madde 202

Bir malvarlığını veya bir işletmeyi aktif ve pasifleri ile birlikte devralan, bunu alacaklılara bildirdiği veya ticari işletmeler için Ticaret Sicili Gazetesinde, diğerleri için Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak ilanla duyurduğu tarihten başlayarak, onlara karşı malvarlığındaki veya işletmedeki borçlardan sorumlu olur.

Bununla birlikte, iki yıl süreyle önceki borçlu da devralanla birlikte müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar.

Borçların bu yoldan üstlenilmesinin sonuçları, dış üstlenme sözleşmesinden doğan sonuçlarla özdeştir.

Bildirme veya ilanla duyurma yükümlülüğü devralan tarafından yerine getirilmedikçe, ikinci fıkrada öngörülen iki yıllık süre işlemeye başlamaz.

G. İşletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi – Madde 203

Bir işletme, başka bir işletme ile aktif ve pasiflerin karşılıklı olarak devralınması ya da birinin diğerine katılması yoluyla birleştirilirse, her iki işletmenin alacaklıları, bir malvarlığının devralınmasından doğan haklara sahip olup, bütün alacaklarını yeni işletmeden alabilirler.

Bir tek kişiye ait olup da, kollektif veya komandit ortaklık hâline dönüştürülen bir işletmenin borçları hakkında da aynı hüküm uygulanır.

H. Özel hükümlerin saklılığı – Madde 204

Mirasın paylaşılması ve rehinli taşınmazların devri konusundaki borcun üstlenilmesine ilişkin özel hükümler saklıdır.

Üçüncü Ayırım: Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

A. Sözleşmenin devri – Madde 205

Sözleşmenin devri, sözleşmeyi devralan ile devreden ve sözleşmede kalan taraf arasında yapılan ve devredenin bu sözleşmeden doğan taraf olma sıfatı ile birlikte bütün hak ve borçlarını devralana geçiren bir anlaşmadır.

Sözleşmeyi devralan ile devreden arasında yapılan ve sözleşmede kalan diğer tarafça önceden verilen izne dayanan veya sonradan onaylanan anlaşma da, sözleşmenin devri hükümlerine tabidir.

Sözleşmenin devrinin geçerliliği, devredilen sözleşmenin şekline bağlıdır.

Kanundan doğan halefiyet hâlleri ile diğer özel hükümler saklıdır.

B. Sözleşmeye katılma – Madde 206

Sözleşmeye katılma, mevcut bir sözleşmeye taraflardan birinin yanında yer almak üzere, katılan ile bu sözleşmenin tarafları arasında yapılan ve katılanın, yanında yer aldığı tarafla birlikte, onun hak ve borçlarına sahip olması sonucunu doğuran bir anlaşmadır.

Anlaşmada aksi kararlaştırılmamışsa, sözleşmeye katılan ile yanında yer aldığı taraf, sözleşmenin diğer tarafına karşı müteselsilen alacaklı ve borçlu olurlar.

Sözleşmeye katılmanın geçerliliği, katılma konusu sözleşmenin şekline bağlıdır.

Türk Borçlar Kanunu Son Hükümleri

Türk Medenî Kanunu ile ilişkisi – Madde 646

Bu Kanun, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır.

Yürürlükten kaldırılan Kanun – Madde 647

22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1

(Ek:8/6/2022-7409/4 md.)

Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.

Geçici Madde 2

(Ek: 14/7/2023-7456/23 md.)

Konut kiraları bakımından 2/7/2023 ilâ 1/7/2024 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.

Yürürlük – Madde 648

Bu Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme – Madde 649

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na İşlenemeyen Hükümler

1- 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun hükmüdür:

Geçici Madde 2

(Değişik: 4/7/2012-6353/53 md.)

Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Bölüm Başlıkları

Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

Birinci Ayırım: Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 1 ila 48. maddeler

Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

İkinci Ayırım: Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

Üst başlığı altında düzenlenen 49 ila 76. maddeler

Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

Üçüncü Ayırım: Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 77 ila 82. maddeler

Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası

Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

Birinci Ayırım: Borçların İfası

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 83 ila 111. maddeler

Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

İkinci Ayırım: Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 112 ila 126. maddeler

Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

Üçüncü Ayırım: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 127 ila 130. maddeler

Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi

Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı

Birinci Ayırım: Sona Erme Hâlleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 131 ila 145. maddeler

Zamanaşımı
Zamanaşımı

Zamanaşımı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı

İkinci Ayırım: Zamanaşımı

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 146 ila 161. maddeler

Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül

Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

Birinci Ayırım: Teselsül

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 162 ila 169. maddeler

Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

Üçüncü Ayırım: Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 177 ila 182. maddeler

Alacağın Devri
Alacağın Devri

Alacağın Devri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Birinci Ayırım: Alacağın Devri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 183 ila 194. maddeler

Borcun Üstlenilmesi
Borcun Üstlenilmesi

Borcun Üstlenilmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

İkinci Ayırım: Borcun Üstlenilmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 195 ila 204. maddeler

Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Üçüncü Ayırım: Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 205 ila 206. maddeler

Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler

Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Birinci Ayırım: Genel Hükümler

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 207 ila 208. maddeler

Taşınır Satışı
Taşınır Satışı

Taşınır Satışı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

İkinci Ayırım: Taşınır Satışı

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 209 ila 236. maddeler

Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Üçüncü Ayırım: Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 237 ila 246. maddeler

Bazı Satış Türleri
Bazı Satış Türleri

Bazı Satış Türleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Dördüncü Ayırım: Bazı Satış Türleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 247 ila 281. maddeler

Bağışlama Sözleşmesi
Bağışlama Sözleşmesi

Bağışlama Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Üçüncü Bölüm: Bağışlama Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 285 ila 298. maddeler

Kira Sözleşmesi
Kira Sözleşmesi

Kira Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

Birinci Ayırım: Genel Hükümler

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 299 ila 338. maddeler

Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

İkinci Ayırım: Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 339 ila 356. maddeler

Ürün Kirası
Ürün Kirası

Ürün Kirası

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

Üçüncü Ayırım: Ürün Kirası

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 357 ila 378. maddeler

Ödünç Sözleşmeleri
Ödünç Sözleşmeleri

Ödünç Sözleşmeleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Beşinci Bölüm: Ödünç Sözleşmeleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 379 ila 392. maddeler

Genel Hizmet Sözleşmesi
Genel Hizmet Sözleşmesi

Genel Hizmet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

Birinci Ayırım: Genel Hizmet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 393 ila 447. maddeler

Pazarlamacılık Sözleşmesi
Pazarlamacılık Sözleşmesi

Pazarlamacılık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

İkinci Ayırım: Pazarlamacılık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 448 ila 460. maddeler

Evde Hizmet Sözleşmesi
Evde Hizmet Sözleşmesi

Evde Hizmet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

Üçüncü Ayırım: Evde Hizmet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 461 ila 469. maddeler

Eser Sözleşmesi
Eser Sözleşmesi

Eser Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Yedinci Bölüm: Eser Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 470 ila 486. maddeler

Yayım Sözleşmesi
Yayım Sözleşmesi

Yayım Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Sekizinci Bölüm: Yayım Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 487 ila 501. maddeler

Vekâlet Sözleşmesi
Vekâlet Sözleşmesi

Vekâlet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

Birinci Ayırım: Vekâlet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 502. ila 514. maddeler

Kredi Mektubu ve Kredi Emri
Kredi Mektubu ve Kredi Emri

Kredi Mektubu ve Kredi Emri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

İkinci Ayırım: Kredi Mektubu ve Kredi Emri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 515. ila 519. maddeler

Simsarlık Sözleşmesi
Simsarlık Sözleşmesi

Simsarlık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

Üçüncü Ayırım: Simsarlık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 520. ila 525. maddeler

Vekâletsiz İşgörme
Vekâletsiz İşgörme

Vekâletsiz İşgörme

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onuncu Bölüm: Vekâletsiz İşgörme

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 526. ila 531. maddeler

Komisyon Sözleşmesi
Komisyon Sözleşmesi

Komisyon Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onbirinci Bölüm: Komisyon Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 532. ila 546. maddeler

Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller

Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onikinci Bölüm: Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 547. ila 554. maddeler

Havale
Havale

Havale

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onüçüncü Bölüm: Havale

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 555. ila 560. maddeler

Saklama Sözleşmeleri
Saklama Sözleşmeleri

Saklama Sözleşmeleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Ondördüncü Bölüm: Saklama Sözleşmeleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 561. ila 580. maddeler

Kefalet Sözleşmesi
Kefalet Sözleşmesi

Kefalet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onbeşinci Bölüm: Kefalet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 581. ila 603. maddeler

Kumar ve Bahis
Kumar ve Bahis

Kumar ve Bahis

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onaltıncı Bölüm: Kumar ve Bahis

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 604. ila 606. maddeler

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri

Birinci Ayırım: Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 607. ila 610. maddeler

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri

İkinci Ayırım: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 611. ila 619. maddeler

Adi Ortaklık Sözleşmesi
Adi Ortaklık Sözleşmesi

Adi Ortaklık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Adi Ortaklık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 620. ila 649. maddeler

Yıllık Tecrübe
0 +
Mutlu Müvekkil
0 +
Dava Takibi
0 +
Başarı Oranı
% 0 +

Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı

Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim  bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Borçlar hukuku, sigorta ve tazminat hukuku alanında yetkin, maddi ve manevi tazminat davalarında uzman avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Büromuz, savunma hakkını ve hak arama özgürlüğünü temin ederek hukuk davalarında sürece katılan taraflara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekte ve taraflara hukuki yardım sunmaktadır.

Dava sırasında herhangi bir mağduriyete ve hak kaybına uğramamak için güncel mevzuat ve Yargıtay kararlarının takip edilmesi önem arz etmektedir. Gerekli başvuru veya itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almaları faydalı olacaktır.

Kayseri borçlar hukuku avukatı arıyorsanız 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile dava ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.