
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası, Borçların İfa Edilmemesi ve Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Türk Borçlar Kanunu
Kanun Numarası: 6098 Kabul Tarihi: 11/1/2011 Yayımlandığı Resmî Gazete Tarih: 4/2/2011 Sayısı: 27836
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
Birinci Ayırım: Borçların İfası
A. Genel olarak
I. Şahsen ifa zorunluluğunun olmaması – Madde 83
Borcun, bizzat borçlu tarafından ifa edilmesinde alacaklının menfaati bulunmadıkça borçlu, borcunu şahsen ifa etmekle yükümlü değildir.
II. İfanın konusu
1. Kısmen ifa – Madde 84
Borcun tamamı belli ve muaccel ise, alacaklı kısmen ifayı reddedebilir.
Alacaklı kısmen ifayı kabul ederse borçlu, borcun kendisi tarafından ikrar olunan kısmını ifadan kaçınamaz.
2. Bölünemeyen borç – Madde 85
Bölünemeyen bir borcun birden çok alacaklısı varsa, alacaklılardan her biri, borcun alacaklıların tamamına ifasını isteyebilir. Borçlu, edimini alacaklıların hepsine birden ifa etmek zorundadır.
Bölünemeyen borcun birden çok borçlusu varsa, borçlulardan her biri borcun tamamını ifa etmekle yükümlüdür.
Durumun gereğinden aksi anlaşılmadıkça, ifada bulunan borçlu, alacaklıya halef olur ve diğer borçlulardan payları oranında alacağını isteyebilir.
3. Çeşit borcu – Madde 86
Çeşit borçlarında hukuki ilişkiden ve işin özelliğinden aksi anlaşılmadıkça, edimin seçimi borçluya aittir. Ancak borçlunun seçeceği edim, ortalama nitelikten daha düşük olamaz.
4. Seçimlik borç – Madde 87
Seçimlik borçlarda, hukuki ilişkiden ve işin özelliğinden aksi anlaşılmadıkça, edimlerden birinin seçimi borçluya aittir.
5. Faiz – Madde 88
Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz.
B. İfa yeri – Madde 89
Borcun ifa yeri, tarafların açık veya örtülü iradelerine göre belirlenir. Aksine bir anlaşma yoksa, aşağıdaki hükümler uygulanır;
1. Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde,
2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde,
3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde,
ifa edilir.
Alacaklının yerleşim yerinde ifası gereken bir borcun doğumundan sonra alacaklının yerleşim yerini değiştirmesi sebebiyle ifa önemli ölçüde güçleşmişse borç, alacaklının önceki yerleşim yerinde ifa edilebilir.
C. İfa zamanı
I. Süreye bağlanmamış borç – Madde 90
İfa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur.
II. Süreye bağlı borç
1. Aya ilişkin sürelerde vade – Madde 91
Borcun ifası için bir ayın başlangıcı veya sonu belirlenmişse, bundan ayın birinci ve sonuncu günü; ayın ortası belirlenmişse, bundan da ayın onbeşinci günü anlaşılır.
Borcun ifası için gün belirtilmeksizin sadece ay belirlenmişse, bundan o ayın son günü anlaşılır.
2. Diğer sürelerde vade – Madde 92
Bir borcun veya taraflardan birine düşen herhangi bir yükümlülüğün sözleşmenin kurulmasından başlayarak belli bir sürenin sonunda ifası gerekiyorsa, ifa zamanı aşağıdaki biçimde belirlenir:
1. Gün olarak belirlenmiş süre, sözleşmenin kurulduğu gün sayılmaksızın, bu sürenin son günü dolmuş olur. Sekiz veya onbeş gün olarak belirlenmiş süre ise, bir veya iki haftayı değil, tam sekiz veya onbeş günü ifade eder.
2. Hafta olarak belirlenmiş süre, son haftanın sözleşmenin kurulduğu güne ismen uyan gününde dolmuş olur.
3. Ay olarak veya yıl, yarıyıl ve yılın dörtte biri gibi birden çok ayı içeren bir zaman olarak belirlenmiş süre, sözleşmenin kurulduğu gün ayın kaçıncı günü ise, son ayın bunu karşılayan gününde dolmuş olur. Son ayda bunu karşılayan gün yoksa süre, bu ayın son günü dolmuş sayılır.
4. Yarım aydan onbeş günlük süre anlaşılır. Bir veya birden çok ay ve yarım ay olarak belirlenmiş sürenin dolduğu gün, son aya onbeş gün eklenerek belirlenir.
Bu kurallar, sürenin sözleşmenin kurulmasından başka bir andan işlemeye başladığı durumlarda da uygulanır.
Borçlu, belirli bir süre içinde yerine getirilmesi gereken bir borcu, bu sürenin dolmasından önce ifa etmekle yükümlüdür.
3. Tatil günleri – Madde 93
İfa zamanı veya sürenin son günü, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlarsa, kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçer.
Aksine anlaşma geçerlidir.
III. İş saatlerinde ifa – Madde 94
Borç, alışılmış iş saatlerinde ifa ve kabul edilir.
IV. Sürenin uzatılması – Madde 95
Süre uzatılmış ise yeni süre, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, önceki sürenin sona ermesini izleyen birinci günden başlar.
V. Erken ifa – Madde 96
Sözleşmenin hükümlerinden veya özelliğinden ya da durumun gereğinden tarafların aksini kastettikleri anlaşılmadıkça borçlu, edimini sürenin sona ermesinden önce ifa edebilir. Ancak, kanun veya sözleşme ya da âdet gereği olmadıkça borçlu, erken ifada bulunması sebebiyle indirim yapamaz.
VI. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde
1. İfada sıra – Madde 97
Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir.
2. İfa güçsüzlüğü – Madde 98
Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmede, taraflardan birinin borcunu ifada güçsüzlüğe düşmesi ve özellikle iflas etmesi ya da hakkındaki haciz işleminin sonuçsuz kalması sebebiyle diğer tarafın hakkı tehlikeye düşerse bu taraf, karşı edimin ifası güvence altına alınıncaya kadar kendi ediminin ifasından kaçınabilir.
Hakkı tehlikeye düşen taraf, ayrıca uygun bir sürede istediği güvence verilmezse sözleşmeden dönebilir.
D. Ödeme
I. Ülke parası ile – Madde 99
Konusu para olan borç Ülke parasıyla ödenir.
Ülke parası dışında başka bir para birimiyle ödeme yapılması kararlaştırılmışsa, sözleşmede aynen ödeme veya bu anlama gelen bir ifade bulunmadıkça borç, ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parasıyla da ödenebilir.
Ülke parası dışında başka bir para birimiyle belirlenmiş ve sözleşmede aynen ödeme ya da bu anlama gelen bir ifade de bulunmadıkça, borcun ödeme gününde ödenmemesi üzerine alacaklı, bu alacağının aynen veya vade ya da fiilî ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parası ile ödenmesini isteyebilir.
II. Mahsup
1. Kısmen ödemede – Madde 100
Borçlu, faiz veya giderleri ödemede gecikmemiş ise, kısmen yaptığı ödemeyi ana borçtan düşme hakkına sahiptir. Aksine anlaşma yapılamaz.
Alacaklı, alacağın bir kısmı için kefalet, rehin veya başka bir güvence almış ise, borçlu kısmen yaptığı ödemeyi, güvence altına alınan veya güvencesi daha iyi olan kısma mahsup etme hakkına sahip değildir.
2. Birden çok borçta
a. Borçlu ve alacaklının bildirimine göre – Madde 101
Birden çok borcu bulunan borçlu, ödeme gününde bu borçlardan hangisini ödemek istediğini alacaklıya bildirebilir.
Borçlu bildirimde bulunmazsa, yapılan ödeme, kendisi tarafından derhâl itiraz edilmiş olmadıkça, alacaklının makbuzda gösterdiği borç için yapılmış sayılır.
b. Kanuna göre – Madde 102
Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel borç için yapılmış sayılır. Birden çok borç muaccel ise ödemenin, borçluya karşı ilk olarak takip edilen borç için yapılmış olduğu kabul edilir. Takip yapılmamış ise ödeme, vadesi ilk önce gelmiş olan borç için yapılmış olur.
Birden çok borcun vadesi aynı zamanda gelmişse, mahsup orantılı olarak; borçlardan hiçbirinin vadesi gelmemişse ödeme, güvencesi en az olan borç için yapılmış sayılır.
III. Makbuz ve senetlerin geri verilmesi
1. Borçlunun hakkı – Madde 103
Borcu ödeyen borçlu, bir makbuz ve borcun tamamı ödenmişse, buna ilişkin borç senedinin geri verilmesini veya iptalini isteyebilir.
Borcun tamamı ödenmemiş veya borç senedi alacaklıya başkaca haklar da vermekte ise borçlu, ancak makbuz verilmesini ve ödemenin borç senedine işlenmesini isteyebilir.
2. Hükümleri – Madde 104
Faiz veya kira bedeli gibi dönemsel edimlerden biri için, alacaklı tarafından çekince belirtilmeksizin makbuz verilmişse, önceki dönemlere ait edimler de ifa edilmiş sayılır.
Alacaklı anaparanın tamamı için makbuz vermişse, faizlerini de almış olduğu kabul edilir.
Borç senedi borçluya geri verilmişse, borç sona ermiş sayılır.
3. Senedin geri verilememesi – Madde 105
Alacaklı, borç senedini kaybettiğini iddia ederse, borçlunun istemi üzerine, borcu ödeme sırasında, kendisine borç senedinin iptalini ve borcun sona ermiş olduğunu gösteren resmen düzenlenmiş veya usulüne göre onaylanmış bir belge vermek zorundadır.
Kıymetli evrakın iptaline ilişkin hükümler saklıdır.
E. Alacaklının temerrüdü
I. Koşulları – Madde 106
Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.
Alacaklı, müteselsil borçlulardan birine karşı temerrüde düşerse, diğerlerine karşı da temerrüde düşmüş olur.
II. Hükümleri
1. Bir şeyin teslimine ilişkin edimlerde
a. Tevdi hakkı – Madde 107
Alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir.
Tevdi yerini, ifa yerindeki hâkim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hâkim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir.
b. Satma hakkı – Madde 108
Sözleşmenin konusu olan şeyin niteliği veya işin özelliği tevdi edilmesine uygun düşmez veya teslim edilecek şey bozulabilir ya da bakımı, korunması veya tevdi edilmesi önemli bir gideri gerektirir ise, borçlu, alacaklıya önceden ihtarda bulunması koşuluyla, hâkimin izniyle onu açık artırma yoluyla sattırıp bedelini tevdi edebilir.
Teslim edilecek şey, borsada kayıtlıysa veya piyasa fiyatı varsa ya da yapılacak gidere oranla değeri az ise, satışın açık artırma yoluyla yapılması zorunlu olmadığı gibi, hâkim, önceden ihtarda bulunma koşulunu aramaksızın satışa izin verebilir.
c. Tevdi konusunu geri alma -Madde 109
Alacaklı, tevdi edilen şeyi kabul ettiğini açıklamış veya tevdi bir rehnin ortadan kaldırılması sonucunu doğurmuş olmadıkça borçlu, tevdi edilen şeyi geri alabilir.
Tevdi edilen şey geri alındığı anda alacak, bütün yan haklarıyla birlikte varlığını sürdürür.
2. Diğer edimlerde – Madde 110
Borcun konusu bir şeyin teslimini gerektirmiyorsa, alacaklının temerrüdü hâlinde borçlu, borçlunun temerrüdüne ilişkin hükümlere göre sözleşmeden dönebilir.
F. Diğer ifa engelleri – Madde 111
Borçlunun kusuru olmaksızın, alacağın kime ait olduğunda veya alacaklının kimliğinde duraksama sebebiyle ya da alacaklıdan kaynaklanan diğer kişisel bir sebeple borç, alacaklıya veya temsilcisine ifa edilemezse borçlu, alacaklının temerrüdünde olduğu gibi, tevdi ya da sözleşmeden dönme hakkını kullanabilir.
İkinci Ayırım: Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
A. Borcun ifa edilmemesi
I. Giderim borcu
1. Genel olarak – Madde 112
Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.
2. Yapma ve yapmama borçlarında – Madde 113
Yapma borcu, borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı, masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi veya başkası tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü giderim isteme hakkı saklıdır.
Yapmama borcuna aykırı davranan borçlu, bu aykırı davranışının doğurduğu zararı gidermekle yükümlüdür.
Alacaklı, ayrıca borca aykırı durumun ortadan kaldırılmasını veya bu konuda masrafı borçluya ait olmak üzere kendisinin yetkili kılınmasını isteyebilir.
II. Sorumluluğun ve giderim borcunun kapsamı
1. Genel olarak – Madde 114
Borçlu, genel olarak her türlü kusurdan sorumludur. Borçlunun sorumluluğunun kapsamı, işin özel niteliğine göre belirlenir. İş özellikle borçlu için bir yarar sağlamıyorsa, sorumluluk daha hafif olarak değerlendirilir.
Haksız fiil sorumluluğuna ilişkin hükümler, kıyas yoluyla sözleşmeye aykırılık hâllerine de uygulanır.
2. Sorumsuzluk anlaşması – Madde 115
Borçlunun ağır kusurundan sorumlu olmayacağına ilişkin önceden yapılan anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
Borçlunun alacaklı ile hizmet sözleşmesinden kaynaklanan herhangi bir borç sebebiyle sorumlu olmayacağına ilişkin olarak önceden yaptığı her türlü anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
Uzmanlığı gerektiren bir hizmet, meslek veya sanat, ancak kanun ya da yetkili makamlar tarafından verilen izinle yürütülebiliyorsa, borçlunun hafif kusurundan sorumlu olmayacağına ilişkin önceden yapılan anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
3. Yardımcı kişilerin fiillerinden sorumluluk – Madde 116
Borçlu, borcun ifasını veya bir borç ilişkisinden doğan hakkın kullanılmasını, birlikte yaşadığı kişiler ya da yanında çalışanlar gibi yardımcılarına kanuna uygun surette bırakmış olsa bile, onların işi yürüttükleri sırada diğer tarafa verdikleri zararı gidermekle yükümlüdür.
Yardımcı kişilerin fiilinden doğan sorumluluk, önceden yapılan bir anlaşmayla tamamen veya kısmen kaldırılabilir.
Uzmanlığı gerektiren bir hizmet, meslek veya sanat, ancak kanun veya yetkili makamlar tarafından verilen izinle yürütülebiliyorsa, borçlunun yardımcı kişilerin fiillerinden sorumlu olmayacağına ilişkin anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
B. Borçlunun temerrüdü
I. Koşulları – Madde 117
Muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşer.
Borcun ifa edileceği gün, birlikte belirlenmiş veya sözleşmede saklı tutulan bir hakka dayanarak taraflardan biri usulüne uygun bir bildirimde bulunmak suretiyle belirlemişse, bu günün geçmesiyle; haksız fiilde fiilin işlendiği, sebepsiz zenginleşmede ise zenginleşmenin gerçekleştiği tarihte borçlu temerrüde düşmüş olur. Ancak sebepsiz zenginleşenin iyiniyetli olduğu hâllerde temerrüt için bildirim şarttır.
II. Hükümleri
1. Genel olarak
a. Gecikme tazminatı – Madde 118
Temerrüde düşen borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat etmedikçe, borcun geç ifasından dolayı alacaklının uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür.
b. Beklenmedik hâlden sorumluluk – Madde 119
Temerrüde düşen borçlu, beklenmedik hâl sebebiyle doğacak zarardan sorumludur.
Borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını veya borcunu zamanında ifa etmiş olsaydı bile beklenmedik hâlin ifa konusu şeye zarar vereceğini ispat ederek bu sorumluluktan kurtulabilir.
2. Temerrüt faizi
a. Genel olarak – Madde 120
Uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.
Akdî faiz oranı kararlaştırılmakla birlikte sözleşmede temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa ve yıllık akdî faiz oranı da birinci fıkrada belirtilen faiz oranından fazla ise, temerrüt faizi oranı hakkında akdî faiz oranı geçerli olur.
b. Faizlerde, iratlarda ve bağışlamada temerrüt faizi – Madde 121
Faiz veya irat borcunu ya da bağışladığı bir miktar parayı ödemekte temerrüde düşen borçlu, icra takibine girişildiği veya dava açıldığı günden başlayarak, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.
Buna aykırı olarak yapılan anlaşmalar, ceza koşulu hükümlerine tabi olur.
Temerrüt faizine, ayrıca temerrüt faizi yürütülemez.
3. Aşkın zarar – Madde 122
Alacaklı, temerrüt faizini aşan bir zarara uğramış olursa, borçlu kendisinin hiçbir kusuru bulunmadığını ispat etmedikçe, bu zararı da gidermekle yükümlüdür.
Temerrüt faizini aşan zarar miktarı görülmekte olan davada belirlenebiliyorsa, davacının istemi üzerine hâkim, esas hakkında karar verirken bu zararın miktarına da hükmeder.
4. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde
a. Süre verilmesi – Madde 123
Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, taraflardan biri temerrüde düştüğü takdirde diğeri, borcun ifa edilmesi için uygun bir süre verebilir veya uygun bir süre verilmesini hâkimden isteyebilir.
b. Süre verilmesini gerektirmeyen durumlar – Madde 124
Aşağıdaki durumlarda süre verilmesine gerek yoktur:
1. Borçlunun içinde bulunduğu durumdan veya tutumundan süre verilmesinin etkisiz olacağı anlaşılıyorsa.
2. Borçlunun temerrüdü sonucunda borcun ifası alacaklı için yararsız kalmışsa.
3. Borcun ifasının, belirli bir zamanda veya belirli bir süre içinde gerçekleşmemesi üzerine, ifanın artık kabul edilmeyeceği sözleşmeden anlaşılıyorsa.
c. Seçimlik haklar – Madde 125
Temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir.
Alacaklı, ayrıca borcun ifasından ve gecikme tazminatı isteme hakkından vazgeçtiğini hemen bildirerek, borcun ifa edilmemesinden doğan zararın giderilmesini isteyebilir veya sözleşmeden dönebilir.
Sözleşmeden dönme hâlinde taraflar, karşılıklı olarak ifa yükümlülüğünden kurtulurlar ve daha önce ifa ettikleri edimleri geri isteyebilirler. Bu durumda borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat edemezse alacaklı, sözleşmenin hükümsüz kalması sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini de isteyebilir.
d. Sürekli edimli sözleşmelerde – Madde 126
İfasına başlanmış sürekli edimli sözleşmelerde, borçlunun temerrüdü hâlinde alacaklı, ifa ve gecikme tazminatı isteyebileceği gibi, sözleşmeyi feshederek, sözleşmenin süresinden önce sona ermesi yüzünden uğradığı zararın giderilmesini de isteyebilir.
Üçüncü Ayırım: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
A. Alacaklıya halef olma – Madde 127
Alacaklıya ifada bulunan üçüncü kişi, aşağıdaki hâllerde ifası ölçüsünde alacaklının haklarına halef olur:
1. Başkasının borcu için rehnedilen bir şeyi rehinden kurtardığı ve bu şey üzerinde mülkiyet veya başka bir ayni hakkı bulunduğu takdirde.
2. Alacaklıya ifada bulunan üçüncü kişinin ona halef olacağı, borçlu tarafından ifadan önce alacaklıya bildirildiği takdirde.
Diğer halefiyet hâllerine ilişkin kanun hükümleri saklıdır.
B. Üçüncü kişinin fiilini üstlenme – Madde 128
Üçüncü bir kişinin fiilini başkasına karşı üstlenen, bu fiilin gerçekleşmemesinden doğan zararı gidermekle yükümlüdür.
Belirli bir süre için yapılan üstlenmede, sürenin bitimine kadar üstlenene edimini ifa etmesi için yazılı olarak başvurulmaması hâlinde, üstlenenin sorumluluğunun sona ereceği kararlaştırılabilir.
C. Üçüncü kişi yararına sözleşme
I. Genel olarak – Madde 129
Kendi adına sözleşme yapan kişi, sözleşmeye üçüncü kişi yararına bir edim yükümlülüğü koydurmuşsa, edimin üçüncü kişiye ifa edilmesini isteyebilir.
Üçüncü kişi veya üçüncü kişiye halef olanlar da, tarafların amacına veya örf ve âdete uygun düştüğü takdirde edimin ifasını isteyebilirler. Bu durumda, üçüncü kişi veya ona halef olanlar bu hakkı kullanmak istediklerini borçluya bildirdikten sonra, alacaklı borçluyu ibra edemeyeceği gibi, borcun nitelik ve kapsamını da değiştiremez.
II. Sorumluluk sigortalarında – Madde 130
Başkasını çalıştıran kişi, çalıştırdığı kişiye karşı hukuki sorumluluğunu güvence altına almak üzere sigorta yaptırmışsa, sigortadan doğan haklar doğrudan doğruya çalışana ait olur.
Ancak, çalışana ödenecek sigorta tazminatı, genel hükümlere göre ödenecek tazminattan indirilir.
Diğer hukuki sorumluluk sigortalarına ilişkin kanun hükümleri saklıdır.
Türk Borçlar Kanunu Son Hükümleri
Türk Medenî Kanunu ile ilişkisi – Madde 646
Bu Kanun, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır.
Yürürlükten kaldırılan Kanun – Madde 647
22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1
(Ek:8/6/2022-7409/4 md.)
Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.
Geçici Madde 2
(Ek: 14/7/2023-7456/23 md.)
Konut kiraları bakımından 2/7/2023 ilâ 1/7/2024 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.
Yürürlük – Madde 648
Bu Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme – Madde 649
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na İşlenemeyen Hükümler
1- 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun hükmüdür:
Geçici Madde 2
(Değişik: 4/7/2012-6353/53 md.)
Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Bölüm Başlıkları
-
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
-
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
Birinci Ayırım: Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 1 ila 48. maddeler
-
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
-
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
İkinci Ayırım: Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
Üst başlığı altında düzenlenen 49 ila 76. maddeler
-
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
-
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
Üçüncü Ayırım: Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 77 ila 82. maddeler
-
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
-
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
Birinci Ayırım: Borçların İfası
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 83 ila 111. maddeler
-
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
-
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
İkinci Ayırım: Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 112 ila 126. maddeler
-
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
-
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
Üçüncü Ayırım: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 127 ila 130. maddeler
-
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
-
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı
Birinci Ayırım: Sona Erme Hâlleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 131 ila 145. maddeler
-
Zamanaşımı
-
Zamanaşımı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı
İkinci Ayırım: Zamanaşımı
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 146 ila 161. maddeler
-
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
-
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar
Birinci Ayırım: Teselsül
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 162 ila 169. maddeler
-
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
-
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar
Üçüncü Ayırım: Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 177 ila 182. maddeler
-
Alacağın Devri
-
Alacağın Devri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
Birinci Ayırım: Alacağın Devri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 183 ila 194. maddeler
-
Borcun Üstlenilmesi
-
Borcun Üstlenilmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
İkinci Ayırım: Borcun Üstlenilmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 195 ila 204. maddeler
-
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
-
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
Üçüncü Ayırım: Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 205 ila 206. maddeler
-
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
-
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Birinci Ayırım: Genel Hükümler
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 207 ila 208. maddeler
-
Taşınır Satışı
-
Taşınır Satışı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
İkinci Ayırım: Taşınır Satışı
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 209 ila 236. maddeler
-
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
-
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Üçüncü Ayırım: Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 237 ila 246. maddeler
-
Bazı Satış Türleri
-
Bazı Satış Türleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Dördüncü Ayırım: Bazı Satış Türleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 247 ila 281. maddeler
-
Bağışlama Sözleşmesi
-
Bağışlama Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Üçüncü Bölüm: Bağışlama Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 285 ila 298. maddeler
-
Kira Sözleşmesi
-
Kira Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
Birinci Ayırım: Genel Hükümler
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 299 ila 338. maddeler
-
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
-
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
İkinci Ayırım: Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 339 ila 356. maddeler
-
Ürün Kirası
-
Ürün Kirası
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
Üçüncü Ayırım: Ürün Kirası
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 357 ila 378. maddeler
-
Ödünç Sözleşmeleri
-
Ödünç Sözleşmeleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Beşinci Bölüm: Ödünç Sözleşmeleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 379 ila 392. maddeler
-
Genel Hizmet Sözleşmesi
-
Genel Hizmet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
Birinci Ayırım: Genel Hizmet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 393 ila 447. maddeler
-
Pazarlamacılık Sözleşmesi
-
Pazarlamacılık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
İkinci Ayırım: Pazarlamacılık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 448 ila 460. maddeler
-
Evde Hizmet Sözleşmesi
-
Evde Hizmet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
Üçüncü Ayırım: Evde Hizmet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 461 ila 469. maddeler
-
Eser Sözleşmesi
-
Eser Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Yedinci Bölüm: Eser Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 470 ila 486. maddeler
-
Yayım Sözleşmesi
-
Yayım Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Sekizinci Bölüm: Yayım Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 487 ila 501. maddeler
-
Vekâlet Sözleşmesi
-
Vekâlet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
Birinci Ayırım: Vekâlet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 502. ila 514. maddeler
-
Kredi Mektubu ve Kredi Emri
-
Kredi Mektubu ve Kredi Emri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
İkinci Ayırım: Kredi Mektubu ve Kredi Emri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 515. ila 519. maddeler
-
Simsarlık Sözleşmesi
-
Simsarlık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
Üçüncü Ayırım: Simsarlık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 520. ila 525. maddeler
-
Vekâletsiz İşgörme
-
Vekâletsiz İşgörme
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onuncu Bölüm: Vekâletsiz İşgörme
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 526. ila 531. maddeler
-
Komisyon Sözleşmesi
-
Komisyon Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onbirinci Bölüm: Komisyon Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 532. ila 546. maddeler
-
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
-
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onikinci Bölüm: Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 547. ila 554. maddeler
-
Havale
-
Havale
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onüçüncü Bölüm: Havale
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 555. ila 560. maddeler
-
Saklama Sözleşmeleri
-
Saklama Sözleşmeleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Ondördüncü Bölüm: Saklama Sözleşmeleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 561. ila 580. maddeler
-
Kefalet Sözleşmesi
-
Kefalet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onbeşinci Bölüm: Kefalet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 581. ila 603. maddeler
-
Kumar ve Bahis
-
Kumar ve Bahis
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onaltıncı Bölüm: Kumar ve Bahis
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 604. ila 606. maddeler
-
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
-
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri
Birinci Ayırım: Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 607. ila 610. maddeler
-
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
-
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri
İkinci Ayırım: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 611. ila 619. maddeler
-
Adi Ortaklık Sözleşmesi
-
Adi Ortaklık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Adi Ortaklık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 620. ila 649. maddeler
Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı
Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Borçlar hukuku, sigorta ve tazminat hukuku alanında yetkin, maddi ve manevi tazminat davalarında uzman avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Büromuz, savunma hakkını ve hak arama özgürlüğünü temin ederek hukuk davalarında sürece katılan taraflara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekte ve taraflara hukuki yardım sunmaktadır.
Dava sırasında herhangi bir mağduriyete ve hak kaybına uğramamak için güncel mevzuat ve Yargıtay kararlarının takip edilmesi önem arz etmektedir. Gerekli başvuru veya itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almaları faydalı olacaktır.
Kayseri borçlar hukuku avukatı arıyorsanız 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile dava ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.