Vekalet Sözleşmesi - Simsarlık Sözleşmesi - Vekaletsiz İşgörme - Kredi Mektubu - Kredi Emri - 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu - Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı - Kayseri Ticaret Avukatı - Kayseri Avukat Zülküf Arslan Hukuk Bürosu

Simsarlık ve Vekalet Sözleşmesi ile Vekaletsiz İşgörme

Türk Borçlar Kanunu

Kanun Numarası: 6098 Kabul Tarihi: 11/1/2011 Yayımlandığı Resmî Gazete Tarih: 4/2/2011 Sayısı: 27836

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

Birinci Ayırım: Vekâlet Sözleşmesi

A. Tanımı – Madde 502

Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.

Vekâlete ilişkin hükümler, niteliklerine uygun düştükleri ölçüde, bu Kanunda düzenlenmemiş olan işgörme sözleşmelerine de uygulanır.

Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır.

B. Kurulması – Madde 503

Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılır.

C. Hükümleri

I. Vekâletin kapsamı – Madde 504

Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirlenir.

Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsar.

Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.

II. Vekilin borçları

1. Talimata uygun ifa – Madde 505

Vekil, vekâlet verenin açık talimatına uymakla yükümlüdür. Ancak, vekâlet verenden izin alma imkânı bulunmadığında, durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hâllerde, vekil talimattan ayrılabilir.

Bunun dışındaki durumlarda vekil, talimattan ayrılırsa, bundan doğan zararı karşılamadıkça işi görmüş olsa bile, vekâlet borcunu ifa etmiş olmaz.

2. Şahsen ifa, sadakat ve özen gösterme
a. Genel olarak – Madde 506

Vekil, vekâlet borcunu bizzat ifa etmekle yükümlüdür. Ancak vekile yetki verildiği veya durumun zorunlu ya da teamülün mümkün kıldığı hâllerde vekil, işi başkasına yaptırabilir.

Vekil üstlendiği iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür.

Vekilin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alanda iş ve hizmetleri üstlenen basiretli bir vekilin göstermesi gereken davranış esas alınır.

b. İşin üçüncü kişiye gördürülmesi hâlinde – Madde 507

Vekil, yetkisi dışına çıkarak işi başkasına gördürdüğünde, onun fiilinden kendisi yapmış gibi sorumludur.

Vekil başkasına vekâlet vermeye yetkili ise, sadece seçmede ve talimat vermede gerekli özeni göstermekle yükümlüdür.

Vekâlet veren, her iki durumda da vekilin kendi yerine koyduğu kişiye karşı sahip olduğu hakları, doğrudan doğruya o kişiye karşı ileri sürebilir.

3. Hesap verme – Madde 508

Vekil, vekâlet verenin istemi üzerine yürüttüğü işin hesabını vermek ve vekâletle ilişkili olarak aldıklarını vekâlet verene vermekle yükümlüdür.

Vekil, vekâlet verene tesliminde geciktiği paranın faizini de ödemekle yükümlüdür.

4. Edinilen hakların vekâlet verene geçişi – Madde 509

Vekilin, kendi adına ve vekâlet veren hesabına gördüğü işlerden doğan üçüncü kişilerdeki alacağı, vekâlet verenin vekile karşı bütün borçlarını ifa ettiği anda, kendiliğinden vekâlet verene geçer.

Vekilin iflası hâlinde vekâlet veren, bu alacağın kendisine geçmiş olduğunu iflas masasına karşı da ileri sürebilir.

Vekâlet veren, vekilin kendi adına ve vekâlet veren hesabına edinmiş olduğu taşınır eşyanın iflas masasından ayrılarak kendisine verilmesini isteyebilir. Vekilin sahip olduğu hapis hakkından iflas masası da yararlanır.

III. Vekâlet verenin borçları – Madde 510

Vekâlet veren, vekâletin gereği gibi ifası için vekilin yaptığı giderleri ve verdiği avansları faiziyle birlikte ödemek ve yüklendiği borçlardan onu kurtarmakla yükümlüdür.

Vekil, vekâletin ifası sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini vekâlet verenden isteyebilir. Ancak vekâlet veren, kusuru bulunmadığını ispat ederek bu sorumluluktan kurtulabilir.

IV. Birlikte vekâlet verenlerin ve birlikte vekillerin sorumluluğu – Madde 511

Bir kişiye birlikte vekâlet verenler, vekile karşı müteselsil olarak sorumludurlar.

Vekâleti birlikte üstlenenler, vekâletin ifasından müteselsil olarak sorumludurlar ve yetkilerini başkalarına devir hakları olmadıkça, vekâlet vereni, ancak birlikte yaptıkları fiil ve işlemleriyle borç altına sokabilirler.

D. Sona ermesi

I. Sebepleri

1. Tek taraflı sona erdirme – Madde 512

Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir. Ancak, uygun olmayan zamanda sözleşmeyi sona erdiren taraf, diğerinin bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.

2. Ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas – Madde 513

Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. Bu hüküm, taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda, bu tüzel kişiliğin sona ermesinde de uygulanır.

Vekâletin sona ermesi vekâlet verenin menfaatlerini tehlikeye düşürüyorsa, vekâlet veren veya mirasçısı ya da temsilcisi, işleri kendi başına görebilecek duruma gelinceye kadar, vekil veya mirasçısı ya da temsilcisi, vekâleti ifaya devam etmekle yükümlüdür.

II. Hükümleri – Madde 514

Vekilin sözleşmenin sona erdiğini öğrenmeden önce yaptığı işlerden, vekâlet veren ya da mirasçıları sözleşme devam ediyormuş gibi sorumludur.

İkinci Ayırım: Kredi Mektubu ve Kredi Emri

A. Kredi mektubu – Madde 515

Kredi mektubu, mektup gönderenin gönderilene bir üst sınır belirleyerek veya belirlemeksizin, kredi mektubundan yararlanacak belirli kişiye istemde bulunacağı miktarda para ve benzeri şeyleri verme konusundaki vekâletini içeren belgedir. Kredi mektubu, vekâlet sözleşmesi ve havale hükümlerine tabidir.

Üst sınır belirlenmeksizin verilmiş olan kredi mektubunda mektuptan yararlanacak kişi, bu mektupla ilgili olanlar arasındaki ilişkiye açıkça uygun olmayan fazla bir istemde bulunursa mektup gönderilen, durumu gönderene bildirmek ve cevap alıncaya kadar ödemeyi ertelemek zorundadır.

Kredi mektubuyla verilen vekâlet, ancak gönderilen tarafından belirli bir miktar için kabul edildiği takdirde geçerli olur.

B. Kredi emri

I. Tanımı ve şekli – Madde 516

Bir kimse kendi adına ve hesabına kredi emri verenin sorumluluğu altında bir üçüncü kişiye kredi açmak veya krediyi yenilemek için emir almış ve kabul etmişse, kredi emri verilen vekâletini aşmadıkça emri veren, kredi borcundan kefil gibi sorumlu olur. Ancak, kredi emri yazılı olmadıkça emri veren sorumlu olmaz.

II. Kredi emrinden yararlananın ehliyetsizliği – Madde 517

Kredi emrini veren, kredi emrinden yararlananın ehliyetsizliğini ileri sürerek kredi emri verilene karşı sorumluluktan kurtulamaz.

III. Kredi emri verilenin önel vermesi – Madde 518

Kredi emri verilen, kredi emrinden yararlanana kendiliğinden önel verir veya kendisine talimat verildiği hâlde kredi emrinden yararlanana başvurmayı ihmal ederse, kredi emri veren sorumluluktan kurtulur.

IV. Taraflar arasındaki ilişki – Madde 519

Kredi emri veren ile kredi emrinden yararlanan arasındaki ilişkiye, kefil ile asıl borçlu arasındaki ilişkiyi düzenleyen hükümler uygulanır.

Üçüncü Ayırım: Simsarlık Sözleşmesi

A. Tanımı ve şekli – Madde 520

Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir.

Simsarlık sözleşmesine, kural olarak vekâlete ilişkin hükümler uygulanır.

Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.

B. Ücret

I. Hak etme zamanı – Madde 521

Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.

Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.

Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.

II. Ücretin belirlenmesi – Madde 522

Ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir.

III. Simsarın haklarını kaybetmesi – Madde 523

Simsar, üstlendiği borcuna aykırı davranarak diğer tarafın menfaatine hareket eder veya dürüstlük kurallarına aykırı olarak diğer taraftan ücret sözü alırsa, ücrete ve yaptığı giderlere ilişkin haklarını kaybeder.

IV. Evlenme simsarlığı – Madde 524

Evlenme simsarlığından doğan ücret hakkında dava açılamaz ve takip yapılamaz.

V. Ücretten indirim – Madde 525

Sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine, bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir.

Onuncu Bölüm: Vekâletsiz İşgörme

A. İşgörenin hak ve borçları

I. İşin görülmesi – Madde 526

Vekâleti olmaksızın başkasının hesabına işgören, o işi sahibinin menfaatine ve varsayılan iradesine uygun olarak görmekle yükümlüdür.

II. Sorumluluk – Madde 527

Vekâletsiz işgören, her türlü ihmalinden sorumludur. Ancak, işgören bu işi, işsahibinin karşılaştığı zararı veya zarar tehlikesini gidermek üzere yapmışsa, sorumluluğu daha hafif olarak değerlendirilir.

İşgören, işsahibinin açıkça veya örtülü olarak yasaklamış olmasına karşın bu işi yapmışsa ve işsahibinin yasaklaması da hukuka veya ahlaka aykırı değilse, beklenmedik hâlden de sorumlu olur. Ancak, işgören o işi yapmamış olsaydı bile, bu zararın beklenmedik hâl sonucunda gerçekleşeceğini ispat ederse sorumluluktan kurtulur.

III. İşgörenin ehliyetsizliği – Madde 528

İşgören, sözleşme ehliyetinden yoksunsa, yaptığı işlemden ancak zenginleştiği ölçüde veya iyiniyetli olmaksızın elinden çıkardığı zenginleşme miktarıyla sorumlu olur.

Haksız fiillerden doğan daha kapsamlı sorumluluk saklıdır.

B. İşsahibinin hak ve borçları

I. İşin işsahibinin menfaatine yapılması hâlinde – Madde 529

İşsahibi, işin kendi menfaatine yapılması hâlinde, işgörenin, durumun gereğine göre zorunlu ve yararlı bulunan bütün masrafları faiziyle ödemek ve gördüğü iş dolayısıyla üstlendiği edimleri ifa etmek ve hâkimin takdir edeceği zararı gidermekle yükümlüdür. Bu hüküm, umulan sonuç gerçekleşmemiş olsa bile, işi yaparken gereken özeni göstermiş olan işgören hakkında da uygulanır.

İşgören, yapmış olduğu giderleri alamadığı takdirde, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre ayırıp alma hakkına sahiptir.

II. İşin işgörenin menfaatine yapılması hâlinde – Madde 530

İşsahibi, kendi menfaatine yapılmamış olsa bile, işgörmeden doğan faydaları edinme hakkına sahiptir; ancak zenginleştiği ölçüde, işgörenin masraflarını ödemek ve giriştiği borçlardan onu kurtarmakla yükümlüdür.

III. İşin işsahibi tarafından uygun bulunması hâlinde – Madde 531

İşsahibi yapılan işi uygun bulmuşsa, vekâlet hükümleri uygulanır.

Türk Borçlar Kanunu Son Hükümleri

Türk Medenî Kanunu ile ilişkisi – Madde 646

Bu Kanun, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır.

Yürürlükten kaldırılan Kanun – Madde 647

22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1

(Ek:8/6/2022-7409/4 md.)

Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.

Geçici Madde 2

(Ek: 14/7/2023-7456/23 md.)

Konut kiraları bakımından 2/7/2023 ilâ 1/7/2024 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.

Yürürlük – Madde 648

Bu Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme – Madde 649

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na İşlenemeyen Hükümler

1- 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun hükmüdür:

Geçici Madde 2

(Değişik: 4/7/2012-6353/53 md.)

Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Bölüm Başlıkları

Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

Birinci Ayırım: Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 1 ila 48. maddeler

Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

İkinci Ayırım: Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

Üst başlığı altında düzenlenen 49 ila 76. maddeler

Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları

Üçüncü Ayırım: Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 77 ila 82. maddeler

Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası

Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

Birinci Ayırım: Borçların İfası

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 83 ila 111. maddeler

Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

İkinci Ayırım: Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 112 ila 126. maddeler

Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri

Üçüncü Ayırım: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 127 ila 130. maddeler

Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi

Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı

Birinci Ayırım: Sona Erme Hâlleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 131 ila 145. maddeler

Zamanaşımı
Zamanaşımı

Zamanaşımı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı

İkinci Ayırım: Zamanaşımı

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 146 ila 161. maddeler

Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül

Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

Birinci Ayırım: Teselsül

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 162 ila 169. maddeler

Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

Üçüncü Ayırım: Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 177 ila 182. maddeler

Alacağın Devri
Alacağın Devri

Alacağın Devri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Birinci Ayırım: Alacağın Devri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 183 ila 194. maddeler

Borcun Üstlenilmesi
Borcun Üstlenilmesi

Borcun Üstlenilmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

İkinci Ayırım: Borcun Üstlenilmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 195 ila 204. maddeler

Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

Birinci Kısım: Genel Hükümler

Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri

Üçüncü Ayırım: Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 205 ila 206. maddeler

Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler

Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Birinci Ayırım: Genel Hükümler

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 207 ila 208. maddeler

Taşınır Satışı
Taşınır Satışı

Taşınır Satışı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

İkinci Ayırım: Taşınır Satışı

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 209 ila 236. maddeler

Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Üçüncü Ayırım: Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 237 ila 246. maddeler

Bazı Satış Türleri
Bazı Satış Türleri

Bazı Satış Türleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi

Dördüncü Ayırım: Bazı Satış Türleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 247 ila 281. maddeler

Bağışlama Sözleşmesi
Bağışlama Sözleşmesi

Bağışlama Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Üçüncü Bölüm: Bağışlama Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 285 ila 298. maddeler

Kira Sözleşmesi
Kira Sözleşmesi

Kira Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

Birinci Ayırım: Genel Hükümler

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 299 ila 338. maddeler

Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

İkinci Ayırım: Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 339 ila 356. maddeler

Ürün Kirası
Ürün Kirası

Ürün Kirası

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi

Üçüncü Ayırım: Ürün Kirası

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 357 ila 378. maddeler

Ödünç Sözleşmeleri
Ödünç Sözleşmeleri

Ödünç Sözleşmeleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Beşinci Bölüm: Ödünç Sözleşmeleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 379 ila 392. maddeler

Genel Hizmet Sözleşmesi
Genel Hizmet Sözleşmesi

Genel Hizmet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

Birinci Ayırım: Genel Hizmet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 393 ila 447. maddeler

Pazarlamacılık Sözleşmesi
Pazarlamacılık Sözleşmesi

Pazarlamacılık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

İkinci Ayırım: Pazarlamacılık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 448 ila 460. maddeler

Evde Hizmet Sözleşmesi
Evde Hizmet Sözleşmesi

Evde Hizmet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri

Üçüncü Ayırım: Evde Hizmet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 461 ila 469. maddeler

Eser Sözleşmesi
Eser Sözleşmesi

Eser Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Yedinci Bölüm: Eser Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 470 ila 486. maddeler

Yayım Sözleşmesi
Yayım Sözleşmesi

Yayım Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Sekizinci Bölüm: Yayım Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 487 ila 501. maddeler

Vekâlet Sözleşmesi
Vekâlet Sözleşmesi

Vekâlet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

Birinci Ayırım: Vekâlet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 502. ila 514. maddeler

Kredi Mektubu ve Kredi Emri
Kredi Mektubu ve Kredi Emri

Kredi Mektubu ve Kredi Emri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

İkinci Ayırım: Kredi Mektubu ve Kredi Emri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 515. ila 519. maddeler

Simsarlık Sözleşmesi
Simsarlık Sözleşmesi

Simsarlık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri

Üçüncü Ayırım: Simsarlık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 520. ila 525. maddeler

Vekâletsiz İşgörme
Vekâletsiz İşgörme

Vekâletsiz İşgörme

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onuncu Bölüm: Vekâletsiz İşgörme

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 526. ila 531. maddeler

Komisyon Sözleşmesi
Komisyon Sözleşmesi

Komisyon Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onbirinci Bölüm: Komisyon Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 532. ila 546. maddeler

Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller

Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onikinci Bölüm: Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 547. ila 554. maddeler

Havale
Havale

Havale

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onüçüncü Bölüm: Havale

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 555. ila 560. maddeler

Saklama Sözleşmeleri
Saklama Sözleşmeleri

Saklama Sözleşmeleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Ondördüncü Bölüm: Saklama Sözleşmeleri

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 561. ila 580. maddeler

Kefalet Sözleşmesi
Kefalet Sözleşmesi

Kefalet Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onbeşinci Bölüm: Kefalet Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 581. ila 603. maddeler

Kumar ve Bahis
Kumar ve Bahis

Kumar ve Bahis

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onaltıncı Bölüm: Kumar ve Bahis

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 604. ila 606. maddeler

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri

Birinci Ayırım: Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 607. ila 610. maddeler

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri

İkinci Ayırım: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 611. ila 619. maddeler

Adi Ortaklık Sözleşmesi
Adi Ortaklık Sözleşmesi

Adi Ortaklık Sözleşmesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri

Onyedinci Bölüm: Adi Ortaklık Sözleşmesi

Üst Başlığı Altında Düzenlenen 620. ila 649. maddeler

Yıllık Tecrübe
0 +
Mutlu Müvekkil
0 +
Dava Takibi
0 +
Başarı Oranı
% 0 +

Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı

Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim  bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Borçlar hukuku, sigorta ve tazminat hukuku alanında yetkin, maddi ve manevi tazminat davalarında uzman avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Büromuz, savunma hakkını ve hak arama özgürlüğünü temin ederek hukuk davalarında sürece katılan taraflara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekte ve taraflara hukuki yardım sunmaktadır.

Dava sırasında herhangi bir mağduriyete ve hak kaybına uğramamak için güncel mevzuat ve Yargıtay kararlarının takip edilmesi önem arz etmektedir. Gerekli başvuru veya itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almaları faydalı olacaktır.

Kayseri borçlar hukuku avukatı arıyorsanız 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile dava ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.