
Eser Sözleşmesi ve Yayım Sözleşmesi
Türk Borçlar Kanunu
Kanun Numarası: 6098 Kabul Tarihi: 11/1/2011 Yayımlandığı Resmî Gazete Tarih: 4/2/2011 Sayısı: 27836
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Yedinci Bölüm: Eser Sözleşmesi
A. Tanımı – Madde 470
Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, işsahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
B. Hükümleri
I. Yüklenicinin borçları
1. Genel olarak – Madde 471
Yüklenici, üstlendiği edimleri işsahibinin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle ifa etmek zorundadır.
Yüklenicinin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alandaki işleri üstlenen basiretli bir yüklenicinin göstermesi gereken meslekî ve teknik kurallara uygun davranışı esas alınır.
Yüklenici, meydana getirilecek eseri doğrudan doğruya kendisi yapmak veya kendi yönetimi altında yaptırmakla yükümlüdür. Ancak, eserin meydana getirilmesinde yüklenicinin kişisel özellikleri önem taşımıyorsa, işi başkasına da yaptırabilir.
Aksine âdet veya anlaşma olmadıkça yüklenici, eserin meydana getirilmesi için kullanılacak olan araç ve gereçleri kendisi sağlamak zorundadır.
2. Malzeme bakımından – Madde 472
Malzeme yüklenici tarafından sağlanmışsa yüklenici, bu malzemenin ayıplı olması yüzünden işsahibine karşı, satıcı gibi sorumludur.
Malzeme işsahibi tarafından sağlanmışsa yüklenici, onları gereken özeni göstererek kullanmakla ve bundan dolayı hesap ve artanı geri vermekle yükümlüdür.
Eser meydana getirilirken, işsahibinin sağladığı malzemenin veya eserin yapılması için gösterdiği yerin ayıplı olduğu anlaşılır veya eserin gereği gibi ya da zamanında meydana getirilmesini tehlikeye düşürecek başka bir durum ortaya çıkarsa, yüklenici bu durumu hemen işsahibine bildirmek zorundadır; bildirmezse bundan doğacak sonuçlardan sorumlu olur.
3. İşe başlama ve yürütme – Madde 473
Yüklenicinin işe zamanında başlamaması veya sözleşme hükümlerine aykırı olarak işi geciktirmesi ya da işsahibine yüklenemeyecek bir sebeple ortaya çıkan gecikme yüzünden bütün tahminlere göre yüklenicinin işi kararlaştırılan zamanda bitiremeyeceği açıkça anlaşılırsa, işsahibi teslim için belirlenen günü beklemek zorunda olmaksızın sözleşmeden dönebilir.
Meydana getirilmesi sırasında, eserin yüklenicinin kusuru yüzünden ayıplı veya sözleşmeye aykırı olarak meydana getirileceği açıkça görülüyorsa, işsahibi bunu önlemek üzere vereceği veya verdireceği uygun bir süre içinde yükleniciye, ayıbın veya aykırılığın giderilmesi; aksi takdirde hasar ve masrafları kendisine ait olmak üzere, onarımın veya işe devamın bir üçüncü kişiye verileceği konusunda ihtarda bulunabilir.
4. Ayıp sebebiyle sorumluluk
a. Ayıbın belirlenmesi – Madde 474
İşsahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkân bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır.
Taraflardan her biri, giderini karşılayarak, eserin bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve sonucun bir raporla belirlenmesini isteyebilir.
b. İşsahibinin seçimlik hakları – Madde 475
Eserdeki ayıp sebebiyle yüklenicinin sorumlu olduğu hâllerde işsahibi, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:
1. Eser işsahibinin kullanamayacağı veya hakkaniyet gereği kabule zorlanamayacağı ölçüde ayıplı ya da sözleşme hükümlerine aynı ölçüde aykırı olursa sözleşmeden dönme.
2. Eseri alıkoyup ayıp oranında bedelden indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları yükleniciye ait olmak üzere, eserin ücretsiz onarılmasını isteme.
İşsahibinin genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
Eser, işsahibinin taşınmazı üzerinde yapılmış olup, sökülüp kaldırılması aşırı zarar doğuracaksa işsahibi, sözleşmeden dönme hakkını kullanamaz.
c. İşsahibinin sorumluluğu – Madde 476
Eserin ayıplı olması, yüklenicinin açıkça yaptığı ihtara karşın, işsahibinin verdiği talimattan doğmuş bulunur veya herhangi bir sebeple işsahibine yüklenebilecek olursa işsahibi, eserin ayıplı olmasından doğan haklarını kullanamaz.
d. Eserin kabulü – Madde 477
Eserin açıkça veya örtülü olarak kabulünden sonra, yüklenici her türlü sorumluluktan kurtulur; ancak, onun tarafından kasten gizlenen ve usulüne göre gözden geçirme sırasında fark edilemeyecek olan ayıplar için sorumluluğu devam eder.
İşsahibi, gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, eseri kabul etmiş sayılır.
Eserdeki ayıp sonradan ortaya çıkarsa işsahibi, gecikmeksizin durumu yükleniciye bildirmek zorundadır; bildirmezse eseri kabul etmiş sayılır.
e. Zamanaşımı – Madde 478
Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapılarda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
II. İşsahibinin borçları
1. Bedelin muacceliyeti – Madde 479
İşsahibinin bedel ödeme borcu, eserin teslimi anında muaccel olur.
Eserin parça parça teslim edilmesi kararlaştırılmış ve bedel parçalara göre belirlenmişse, her parçanın bedeli onun teslimi anında muaccel olur.
2. Bedel
a. Götürü bedel – Madde 480
Bedel götürü olarak belirlenmişse yüklenici, eseri o bedelle meydana getirmekle yükümlüdür. Eser, öngörülenden fazla emek ve masrafı gerektirmiş olsa bile yüklenici, belirlenen bedelin artırılmasını isteyemez.
Ancak, başlangıçta öngörülemeyen veya öngörülebilip de taraflarca göz önünde tutulmayan durumlar, taraflarca belirlenen götürü bedel ile eserin yapılmasına engel olur veya son derece güçleştirirse yüklenici, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı veya karşı taraftan beklenemediği takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Dürüstlük kurallarının gerektirdiği durumlarda yüklenici, ancak fesih hakkını kullanabilir.
Eser, öngörülenden az emek ve masrafı gerektirmiş olsa bile işsahibi, belirlenen bedelin tamamını ödemekle yükümlüdür.
b. Değere göre bedel – Madde 481
Eserin bedeli önceden belirlenmemiş veya yaklaşık olarak belirlenmişse bedel, yapıldığı yer ve zamanda eserin değerine ve yüklenicinin giderine bakılarak belirlenir.
C. Sözleşmenin sona ermesi
I. Yaklaşık bedelin aşılması – Madde 482
Başlangıçta yaklaşık olarak belirlenen bedelin, işsahibinin kusuru olmaksızın aşırı ölçüde aşılacağı anlaşılırsa işsahibi, eser henüz tamamlanmadan veya tamamlandıktan sonra sözleşmeden dönebilir.
Eser, işsahibinin arsası üzerine yapılıyorsa işsahibi, bedelden uygun bir miktarın indirilmesini isteyebileceği gibi, eser henüz tamamlanmamışsa, yükleniciyi işe devamdan alıkoyarak, tamamlanan kısım için hakkaniyete uygun bir bedel ödemek suretiyle sözleşmeyi feshedebilir.
II. Eserin yok olması – Madde 483
Eser teslimden önce beklenmedik olay sonucu yok olursa işsahibi, eseri teslim almada temerrüde düşmedikçe yüklenici, yaptığı işin ücretini ve giderlerinin ödenmesini isteyemez. Bu durumda malzemeye gelen hasar, onu sağlayana ait olur.
Eserin işsahibince verilen malzeme veya gösterilen arsanın ayıbı veya işsahibinin talimatına uygun yapılması yüzünden yok olması durumunda yüklenici, doğabilecek olumsuz sonuçları zamanında bildirmişse, yaptığı işin değerini ve bu değere girmeyen giderlerinin ödenmesini isteyebilir. İşsahibinin kusuru varsa, yüklenicinin ayrıca zararının giderilmesini de isteme hakkı vardır.
III. Tazminat karşılığı fesih – Madde 484
İşsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir.
IV. İşsahibi yüzünden ifanın imkânsızlaşması – Madde 485
Eserin tamamlanması, işsahibi ile ilgili beklenmedik olay dolayısıyla imkânsızlaşırsa yüklenici, yaptığı işin değerini ve bu değere girmeyen giderlerini isteyebilir.
İfa imkânsızlığının ortaya çıkmasında işsahibi kusurluysa, yüklenicinin ayrıca tazminat isteme hakkı vardır.
V. Yüklenicinin ölümü veya yeteneğini kaybetmesi – Madde 486
Yüklenicinin kişisel özellikleri göz önünde tutularak yapılmış olan sözleşme, onun ölümü veya kusuru olmaksızın eseri tamamlama yeteneğini kaybetmesi durumunda kendiliğinden sona erer. Bu durumda işsahibi, eserin tamamlanan kısmından yararlanabilecek ise, onu kabul etmek ve karşılığını vermekle yükümlüdür.
Sekizinci Bölüm: Yayım Sözleşmesi
A. Tanımı – Madde 487
Yayım sözleşmesi, bir fikir ve sanat eseri sahibinin veya halefinin, o eseri yayımlanmak üzere yayımcıya bırakmayı, yayımcının da onu çoğaltarak yayımlamayı üstlendiği sözleşmedir.
B. Şekli – Madde 488
Yayım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.
C. Hükümleri
I. Yayımlatma hakkının geçişi ve sorumluluk – Madde 489
Yayım sözleşmesiyle eser sahibinin hakları, sözleşmenin ifasının gerektirdiği ölçüde ve süreyle yayımcıya geçer.
Yayımlatan, yayımcıya karşı, sözleşmenin kurulduğu anda eseri yayımlatma hakkının bulunmamasından sorumlu olduğu gibi, eser korunmakta ise, telif hakkının olmamasından da sorumludur.
Eserin tamamı veya bir bölümü yayımlanmak üzere başka bir yayımcıya bırakılmış ya da yayımlatanın bilgisi altında yayımlanmış ise yayımlatan, yayım sözleşmesinin yapılmasından önce, bunu karşı tarafa bildirmek zorundadır.
II. Yayımlatanın tasarruf hakkı – Madde 490
Yayımlatan, sözleşmede kararlaştırılan süre sona ermedikçe veya süre belirlenmemişse kararlaştırılan baskı adedinin tükenmesi için alışılmış süre geçmedikçe, eserin tamamı veya bir bölümü üzerinde, yayımcının zararına olacak biçimde tasarrufta bulunamaz.
Süreli yayınlarda yer alan kısa yazılar, yayımlatan tarafından her zaman, başka yerde de yayımlatılabilir.
Yayımlatan, toplama bir eserin kendisine ait bölümlerini veya dergilerde çıkan uzun yazılarını, yayımın bitmesinden başlayarak üç ay geçmedikçe yeniden yayımlatamaz.
III. Basım sayısı ve baskı adedinin belirlenmesi – Madde 491
Sözleşmede basım sayısı belirtilmemişse, yayımcının ancak bir basım yapma hakkı vardır.
Taraflar, sözleşmenin süresini veya baskı adedini kararlaştırmak zorundadırlar.
Sözleşmede yayımcıya belirli birkaç basım veya bütün yeni basımları yapma yetkisi verildiği hâllerde, yayımcı eserin baskı adedi tükenmiş iken yeni bir basım yapmayı ihmal ederse, yayımlatan yeni basım için yayımcıya uygun bir süre verir. Yayımcı, verilen süre içinde basımı gerçekleştirmezse; yayımlatan sözleşmeden cayabilir.
IV. Çoğaltma ve dağıtım – Madde 492
Yayımcı, eseri hiçbir kısaltma, ekleme ve değişiklik yapmaksızın uygun biçimde çoğaltmakla yükümlüdür; ayrıca, satışın artırılması için gerekli tanıtım ve dağıtımı yapmak ve bu konuda her türlü önlemi almak zorundadır.
Satış fiyatını, eserin satılmasını güçleştirmemek koşuluyla yayımcı belirler.
V. Düzeltme ve iyileştirme – Madde 493
Yayımcının menfaatlerini zedelememek ve onun sorumluluğunu artırmamak koşuluyla, eser sahibi eserde düzeltme ve iyileştirme, halefleri ise ancak güncelleştirme yapabilir. Bu düzeltme ve iyileştirme gerektirdiği hâlde sözleşmede öngörülmemiş giderler, yayımlatan tarafından karşılanır.
Yayımcı, eser sahibine eserini iyileştirme, haleflerine de güncelleştirme imkânı vermeden yeni bir basım yapamaz ve onu çoğaltamaz.
VI. Birarada basım ve ayrı ayrı yayım – Madde 494
Bir eser sahibinin birden çok eserini ayrı ayrı yayımlama hakkı, yayımcıya bunların bir arada basılması yetkisini vermez.
Aynı şekilde, eser sahibinin bütün eserlerini veya bunlardan yalnız bir türünü birarada yayımlama hakkı, yayımcıya bunlar içinden her birinin ayrı ayrı basıp yayma hakkını vermez.
VII. Çeviri hakkı – Madde 495
Çeviri hakkının yayımcıya geçebilmesi, bunun sözleşmede açıkça belirtilmiş olmasına bağlıdır.
VIII. Bedel isteme hakkı
1. Bedelin belirlenmesi – Madde 496
Sözleşmede aksi kararlaştırılmış olmadıkça yayımlatan, bedel ödenmesini isteyebilir.
Bedel ödenmesi gereken hâllerde ödenecek miktar belli değilse bedel, hâkim tarafından belirlenir.
Yayımcının birden fazla basım yapma hakkı varsa, ilk basım için kararlaştırılan bedel ve diğer koşulların, sonraki basımlar için de uygulanacağı kabul edilmiş sayılır.
2. Bedelin ödenme zamanı, satış hesapları ve bedelsiz alma hakkı – Madde 497
Bedel, eser bütün olarak yayımlanacaksa tamamının; cilt, fasikül, forma gibi bölümler hâlinde yayımlanacaksa, her bölümün basımından ve satışa hazır duruma getirilmesinden sonra ödenir.
Taraflar, bedeli satış miktarına bağlamışlarsa yayımcı, satış hesaplarını tutmak, çıkarmak ve teamüle uygun ispat edici belgeleri hazırlamakla yükümlüdür.
Aksi kararlaştırılmadıkça yayımlatanın, eserden, teamül uyarınca verilmesi gereken miktarda bedelsiz alma hakkı vardır.
D. Sona ermesi
I. Eserin yok olması – Madde 498
Eser, yayımcıya teslimden sonra beklenmedik hâl sonucu yok olsa bile, yayımcı bedeli ödemekle yükümlüdür.
Eserin başka bir örneği kendisinde varsa, eser sahibinin bu örneği yayımcıya vermesi gerekir; başka bir örneği bulunmamakla birlikte, az bir çabayla yeniden meydana getirilebilecekse eser sahibi, eseri meydana getirerek teslim etmekle yükümlüdür. Eser sahibi her iki durumda da uygun bir karşılık isteyebilir.
II. Basılanın yok olması – Madde 499
Eserin tamamlanmış olan baskı adedinin tamamı veya bir bölümü, satışa sunulmadan önce beklenmedik hâl sonucu yok olursa yayımcı, yayımlatana ayrıca bir bedel ödemeksizin yok olan miktarı, gideri kendisine ait olmak üzere yeniden basabilir.
Yayımcı, aşırı masraf gerektirmeksizin yok olanların yerine yenilerini koyabilecek ise, bunu yapmakla yükümlüdür.
III. Kişisel sebeplerle sona ermesi – Madde 500
Eser sahibi eseri tamamlamadan önce ölür veya tamamlama yeteneğini yitirir ya da eseri tamamlaması kendi kusuru olmaksızın imkânsız duruma gelirse, sözleşme kendiliğinden sona erer. Ancak, sözleşmenin tamamı veya bir bölümünün yerine getirilmesi mümkün ve hakkaniyete uygun bulunursa hâkim, sözleşme ilişkisinin devam etmesine ve bunun için gereken değişikliklerin yapılmasına karar verebilir.
Yayımcı iflas ederse yayımlatan, eseri başka bir yayımcıya verebilir; ancak, iflas anında henüz muaccel olmamış borcun yerine getirileceği konusunda güvence gösterilmişse, yayımlatan eseri başka bir yayımcıya veremez.
E. Sipariş üzerine yayım sözleşmesi – Madde 501
Bir veya birkaç kişi, yayımcının belirlediği plana göre bir eser meydana getirmeyi üstlenirlerse, sadece sözleşmeyle kararlaştırılan ücrete hak kazanırlar.
Bu durumda, sözleşme konusu mali haklar yayımcıya ait olur.
Türk Borçlar Kanunu Son Hükümleri
Türk Medenî Kanunu ile ilişkisi – Madde 646
Bu Kanun, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun Beşinci Kitabı olup, onun tamamlayıcısıdır.
Yürürlükten kaldırılan Kanun – Madde 647
22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1
(Ek:8/6/2022-7409/4 md.)
Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.
Geçici Madde 2
(Ek: 14/7/2023-7456/23 md.)
Konut kiraları bakımından 2/7/2023 ilâ 1/7/2024 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.
Yürürlük – Madde 648
Bu Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme – Madde 649
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na İşlenemeyen Hükümler
1- 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun hükmüdür:
Geçici Madde 2
(Değişik: 4/7/2012-6353/53 md.)
Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Bölüm Başlıkları
-
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
-
Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
Birinci Ayırım: Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 1 ila 48. maddeler
-
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
-
Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
İkinci Ayırım: Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri
Üst başlığı altında düzenlenen 49 ila 76. maddeler
-
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
-
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Birinci Bölüm: Borç İlişkisinin Kaynakları
Üçüncü Ayırım: Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 77 ila 82. maddeler
-
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
-
Borç İlişkisinin Hükümleri: Borçların İfası
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
Birinci Ayırım: Borçların İfası
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 83 ila 111. maddeler
-
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
-
Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
İkinci Ayırım: Borçların İfa Edilmemesinin Sonuçları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 112 ila 126. maddeler
-
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
-
Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
İkinci Bölüm: Borç İlişkisinin Hükümleri
Üçüncü Ayırım: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 127 ila 130. maddeler
-
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
-
Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı
Birinci Ayırım: Sona Erme Hâlleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 131 ila 145. maddeler
-
Zamanaşımı
-
Zamanaşımı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Üçüncü Bölüm: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı
İkinci Ayırım: Zamanaşımı
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 146 ila 161. maddeler
-
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
-
Borç İlişkilerinde Özel Durumlar: Teselsül
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar
Birinci Ayırım: Teselsül
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 162 ila 169. maddeler
-
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
-
Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Dördüncü Bölüm: Borç İlişkilerinde Özel Durumlar
Üçüncü Ayırım: Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 177 ila 182. maddeler
-
Alacağın Devri
-
Alacağın Devri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
Birinci Ayırım: Alacağın Devri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 183 ila 194. maddeler
-
Borcun Üstlenilmesi
-
Borcun Üstlenilmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
İkinci Ayırım: Borcun Üstlenilmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 195 ila 204. maddeler
-
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
-
Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Birinci Kısım: Genel Hükümler
Beşinci Bölüm: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri
Üçüncü Ayırım: Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 205 ila 206. maddeler
-
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
-
Satış Sözleşmesi: Genel Hükümler
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Birinci Ayırım: Genel Hükümler
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 207 ila 208. maddeler
-
Taşınır Satışı
-
Taşınır Satışı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
İkinci Ayırım: Taşınır Satışı
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 209 ila 236. maddeler
-
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
-
Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Üçüncü Ayırım: Taşınmaz Satışı ve Satış İlişkisi Doğuran Haklar
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 237 ila 246. maddeler
-
Bazı Satış Türleri
-
Bazı Satış Türleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Birinci Bölüm: Satış Sözleşmesi
Dördüncü Ayırım: Bazı Satış Türleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 247 ila 281. maddeler
-
Bağışlama Sözleşmesi
-
Bağışlama Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Üçüncü Bölüm: Bağışlama Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 285 ila 298. maddeler
-
Kira Sözleşmesi
-
Kira Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
Birinci Ayırım: Genel Hükümler
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 299 ila 338. maddeler
-
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
-
Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
İkinci Ayırım: Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 339 ila 356. maddeler
-
Ürün Kirası
-
Ürün Kirası
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dördüncü Bölüm: Kira Sözleşmesi
Üçüncü Ayırım: Ürün Kirası
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 357 ila 378. maddeler
-
Ödünç Sözleşmeleri
-
Ödünç Sözleşmeleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Beşinci Bölüm: Ödünç Sözleşmeleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 379 ila 392. maddeler
-
Genel Hizmet Sözleşmesi
-
Genel Hizmet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
Birinci Ayırım: Genel Hizmet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 393 ila 447. maddeler
-
Pazarlamacılık Sözleşmesi
-
Pazarlamacılık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
İkinci Ayırım: Pazarlamacılık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 448 ila 460. maddeler
-
Evde Hizmet Sözleşmesi
-
Evde Hizmet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Altıncı Bölüm: Hizmet Sözleşmeleri
Üçüncü Ayırım: Evde Hizmet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 461 ila 469. maddeler
-
Eser Sözleşmesi
-
Eser Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Yedinci Bölüm: Eser Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 470 ila 486. maddeler
-
Yayım Sözleşmesi
-
Yayım Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Sekizinci Bölüm: Yayım Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 487 ila 501. maddeler
-
Vekâlet Sözleşmesi
-
Vekâlet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
Birinci Ayırım: Vekâlet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 502. ila 514. maddeler
-
Kredi Mektubu ve Kredi Emri
-
Kredi Mektubu ve Kredi Emri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
İkinci Ayırım: Kredi Mektubu ve Kredi Emri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 515. ila 519. maddeler
-
Simsarlık Sözleşmesi
-
Simsarlık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Dokuzuncu Bölüm: Vekâlet İlişkileri
Üçüncü Ayırım: Simsarlık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 520. ila 525. maddeler
-
Vekâletsiz İşgörme
-
Vekâletsiz İşgörme
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onuncu Bölüm: Vekâletsiz İşgörme
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 526. ila 531. maddeler
-
Komisyon Sözleşmesi
-
Komisyon Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onbirinci Bölüm: Komisyon Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 532. ila 546. maddeler
-
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
-
Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onikinci Bölüm: Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 547. ila 554. maddeler
-
Havale
-
Havale
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onüçüncü Bölüm: Havale
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 555. ila 560. maddeler
-
Saklama Sözleşmeleri
-
Saklama Sözleşmeleri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Ondördüncü Bölüm: Saklama Sözleşmeleri
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 561. ila 580. maddeler
-
Kefalet Sözleşmesi
-
Kefalet Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onbeşinci Bölüm: Kefalet Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 581. ila 603. maddeler
-
Kumar ve Bahis
-
Kumar ve Bahis
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onaltıncı Bölüm: Kumar ve Bahis
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 604. ila 606. maddeler
-
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
-
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri
Birinci Ayırım: Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 607. ila 610. maddeler
-
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
-
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri
İkinci Ayırım: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 611. ila 619. maddeler
-
Adi Ortaklık Sözleşmesi
-
Adi Ortaklık Sözleşmesi
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
İkinci Kısım: Özel Borç İlişkileri
Onyedinci Bölüm: Adi Ortaklık Sözleşmesi
Üst Başlığı Altında Düzenlenen 620. ila 649. maddeler
Kayseri Borçlar Hukuku Avukatı
Dava sürecinde etkin bir temsil için hukuk alanında deneyimli ve güncel mevzuat ile içtihatlara hakim bir avukattan hukuki destek almanız büyük önem arz etmektedir. Borçlar hukuku, sigorta ve tazminat hukuku alanında yetkin, maddi ve manevi tazminat davalarında uzman avukat kadrosu ve 15 yılı aşkın deneyimi ile Zülküf Arslan Hukuk Büromuz, savunma hakkını ve hak arama özgürlüğünü temin ederek hukuk davalarında sürece katılan taraflara avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekte ve taraflara hukuki yardım sunmaktadır.
Dava sırasında herhangi bir mağduriyete ve hak kaybına uğramamak için güncel mevzuat ve Yargıtay kararlarının takip edilmesi önem arz etmektedir. Gerekli başvuru veya itirazların zamanında ve usulüne uygun yapılması ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almaları faydalı olacaktır.
Kayseri borçlar hukuku avukatı arıyorsanız 15 yılı aşkın deneyimi ile avukat kadromuzdan dava süreci, hukuki statünüz, haklarınız ile dava ücret ve masrafları konusunda ön bilgi alabilir; detaylı bilgi ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir veya yüz yüze görüşmek için Zülküf Arslan Hukuk Büromuzu ziyaret edebilirsiniz.